NE ZNATE ŠTA SA ŠLJIVAMA? OVAJ BRZI KOLAČ NIJE TEŽAK ZA PRIPREMU, A DIVNOG JE OKUSA

Sezona je šljiva, voća koje osim što je vrlo ukusno, ima i nevjerojatna nutritivna svojstva.

Uz sve nijanse okusa koje nam nudi ovo voće, šljive pospješuju rad crijeva i imaju laksativno djelovanje. Dobro su poznate zdravstvene prednosti šljiva pa tako ovo voće ima najviše beta-karotena, vitamina C i E, folne kiseline, niacina i vitamina B6 te obilje minerala. Možemo ih konzumirati svježe, sušene, kao dodatak slanim jelima, ili u prefinim džemovima, želeima, kremama…

Uprkos tome što sadržavaju šećer niskokalorične su: 100 grama šljiva ima samo 240 kalorija.

I vrlo su zdrave. Pomažu u borbi protiv anemije zbog visokog udjela željeza, imaju antioksidacijsku moć, jačaju imunološki sustav, indicirani su za poboljšanje crijevnih tegoba i zaštitu od kardiovaskularnih problema te im se pripisuju depurativna svojstva, piše Tportal.hr.

Trebate li još koji razlog za konzumiranje šljiva?

Ilustracija

Ako ste ljubitelj šljiva, evo brzog recepta koji će vas oduševiti:

Sastojci:

180g brašna

80g šećera + jedna velika žlica za posipanje

prašak za pecivo

malo korice limuna za aromu

2 jaja

vanilija

4 velike žlice mlijeka

125g jogurta

85g maslaca rastopljenog

300g šljiva

¼ šalice suncokretovog ulja

Priprema:

U zdjeli izmiješajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom te im dodajte naribanu koricu limuna, vaniliju te polako miješajući dodajte ulje. Miksajući na nižoj brzini dodajte jogurt i mlijeko te trećinu brašna, a zatim i ostatak brašna te izmiješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka.

Polovicu opranih šljiva, kojima ste prethodno uklonili koštice, uvaljajte prvo u brašno te ih onda ubacite u tijesto jer ćete tako spriječiti da potonu na dno.

Smjesu istresite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup te na vrh dodajte drugu polovicu šljiva. Silikonskom spatulom lagano izravnajte smjesu te pospite jednom žlicom šećera.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva na 40-45 minuta.

Kad se ohladi možete ga posuti šećerom u prahu. I u slast!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OKI FANTOMI SE SPREMAJU ZA SEDMO EVROPSKO ZLATO

0
Aktuelni prvaci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, Odbojkaški klub invalida Fantomi počeli su s pripremama pred odlazak na Kup šampiona koji će se od 26. do 28. aprila održati u hrvatskom gradu Poreču.