NEĆE BITI EPIDEMIJE MAJMUNSKIH BOGINJA U EUROPI

Novi slučajevi majmunskih boginja otkriveni su u Njemačkoj. Naučnici kažu da nema razloga za paniku, ali da se stvar mora shvatiti ozbiljno. Nejasno je kako je val zaraza stigao u Evropu.

Nakon što je u Bavarskoj prijavljen prvi slučaj majmunskih boginja u Njemačkoj, u subotu su i Berlinu potvrđena dva slučaja. Berlinski Senat je saopćio da su zaraženi u stabilnom stanju, ali da se očekuju novi slučajevi narednih dana.

Bolest koja se neočekivano širi Evropom posljednjih dana registrirana je i u Švicarskoj i Izraelu. Početkom maja se pojavila u Španiji, Italiji, Portugalu i Francuskoj, ali i u SAD i Australiji, piše Deutsche Welle.

Još nije poznato je li se Njemačke dokopala zapadnoafrička ili dosta zaraznija srednjoafrička varijanta ovog virusa. To će biti jasno tek nakon detaljnih ispitivanja. Liječnici i inače imaju više pitanja nego odgovora u ovom trenutku.

Najviše su pogođeni homoseksualni muškarci koji su nedavno imali seksualni odnos, rekao je Leif Erik Zander, infektolog iz berlinske klinike Šarite.

  • Kako se infekcija prenosi bliskim kontaktom kože i, možda, sluzokože i kapljično, preporučujem osobit oprez i izbjegavanje bliskih nezaštićenih kontakata s nepoznatim osobama”, rekao je Zander.

„Nema razloga za paniku”

Berlinska senatorica za zdravlje Ulrike Gote je rekla kako „nema razloga za paniku, ali da ima razloga za oprez jer su naučnici saznanja o bolesti još uvjetna, jer je bolest rijetka”.

Gote je rekla da stručnjaci ne vjeruju da će majmunske boginje izazvati pandemiju. Institut „Robert Koh” tretira opasnost za javno zdravlje kao „nisku” jer se virus prenosi bliskim kontaktom kožom.

Nejasno je otkud sada ovaj val u Evropi. „Ovo neće izazvati nacionalne epidemije kao kovid”, uvjeren je Džimi Vitvort, profesor javnog zdravlja iz Londona. „Ali, radi se o ozbiljnoj pojavi ozbiljne bolesti.”

Simptomi

U simptome spadaju temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima i osip koji najčešće počinje na licu, te se širi tijelom. Doduše, bolest može proći tako blago da nema nikakvog osipa te zaraženi može slučajno zaraziti druge.

Većina ljudi se oporavlja nakon nekoliko sedmica, a smrtni slučajevi su rijetkost. Više su ugrožena djeca i trudnice.

Vakcina protiv variole još djeluje?

Majmunske boginje su endemska bolest u dijelovima Afrike. Bile su već u Europi 2018. godine, ali tada se kod svih oboljelih moglo utvrditi da su ili doputovali iz Afrike, ili imali kontakt sa životinjama uvezenim odatle.

Majmunske boginje su „rođak” velikih boginja (variola vera) koje od osamdesetih važe kao iskorijenjena bolest.

Jedan od posljednjih valova variole u Europi bio je onaj u Jugoslaviji 1972. kada je u svega nekoliko sedmica vakcinisana gotovo cijela populacija.

Naučnici vjeruju da su danas starije generacije, koje su vakcinisane protiv velikih boginja, bolje zaštićene i od majmunskih.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MISTERIJA NESTANKA DANKE ILIĆ (2): ŠTA TO SKRIVAJU NJIVE NA PORODIČNOM...

0
Cijela Srbija i region sa strijepnjom već 4. dan iščekuju da li će policija i ovog jutra nastaviti sa kopanjem i radovima u okolini mjesta nestanka Danke Ilić u potrazi za dokazima i rješenjem misterije.