NEĆETE MOĆI BEZ OVOG RECEPTA: KAKO PRIPREMITI KROFNE IZ RERNE

Mekane i vazdušaste krofne sa slatko-kiselim nadjevom.

Sastojci:

10 g svježeg kvasca

100 ml mlakog mlijeka

1 vanilijin šećer

3 kašike šećera

1 jaje

malo soli

300 g brašna

1 jaje za premazivanje

Za punjenje:

2 kašike pavlake 20 posto mliječne masti

1 vanilijin šećer

1 kašika šećera

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Kvasac rastvorite u mlijeku, zatim dodajte vanilijin šećer, šećer, jaje i so i umutite. Zatim dodajte brašno (ostavite samo 1. kašiku).

Umijesite tijesto, pa dodajte onu 1. kašiku brašna što ste odvojili. Opet umijesite i dodajte maslac, pa rukom sjedinite maslac sa tijestom. Ostavite tijesto da odmara sat vremena.

Nakon toga premijesite testo i razvucite na debljinu oko 4-5 mm. Čašom vadite krofne. Redajte ih u pleh obložen pek papirom. Ostavite da odstoje pola sata.

Napravite punjenje za krofne tako što ćete u posudu sipati pavlaku, vanilijin šećer i običan šećer, pa promiješajte.

Uzmite čašu za rakiju i njenim dnom napravite udubljenje u krofnama.

Umutite jaje i premažite obode krofni. Napunite pavlakom i pecite na 180°C 25 minuta. Kada se ispeku pospite šećerom u prahu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE