NEDOSTAJE RADNIKA U UGOSTITELJSTVU, UPITNA LJETNA SEZONA

Poslodavci već duže vrijeme upozoravaju na dramatičan odliv radne snage sa tržišta RS. U najvećim problemima su ugostitelji a upitna je predstojeća ljetnja sezona.

Sezona stiže a radnika nema. Brojni turistički kompleksi u tom entitetu suočeni su s nedostatkom radne snage. Svi traže konobare, šankere i kuhare a njih nikada manje.

Nije pomoglo ni povećanje plata da se radnici zadrže, kažu u Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma ‘’Horeka’’. Razočarani su i postupcima nadležnih a izlaz iz sivila, ističu, se ne nazire.

  • Jer smo mi to nekim konstrukcijama kada smo razgovarali i analizirali šta sve negativno može da se dogodi ovo je bio najgori scenario ali nažalost ovo je samo početak. Mi smo to protekle dvije godine konstantvo apelovali da probamo da spriječimo ovaj scenario ali nijedna inicijativa naša nije usvojena, nijedan prijedlog Vladi kopji su bili potpuno konstruktivni i za samu Vladu. Naprimjer, koliko puta smo incijativu vodili za smanjenje doprinosa što bi u dugoročnom pogledu bilo i u interesu Vlade jer bi inkasirala u kasu puno više od samog ugostitiljstva u odnosu na sada trenutno stanje – izjavio je Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma ‘’Horeka’’.

Na probleme sa nedostatkom radne snage godinama upozoravaju i u Privrednoj komori tog entiteta. Sada je, naglašavaju, situacija alarmantna.

  • Ono što je sada posebno izraženo jeste sektor ugostiteljstva, turizma, trgovine usluga gdje možda sada ove godine možemo očekivati i rekordan odlazak naših radnika prvenstveno iz ovih sektora u zemlje okruženja Hrvatsku, Crnu Goru i dalje u zemlje Evropske unije – rekao je Vladimir Blagojević iz Privredna komora Republike Srpske.

Zbog svega poslodavci sve više stavljaju ključ u bravu i zatvaraju objekte. Kako bi se prevazišla situacija plan je uvoz radnika u Srpsku.

Odakle bi oni dolazili i da li bi im bile privlačne plate od 600 do 1.000 maraka, koliko su sada u ugostiteljstvu, nije poznato!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM – NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE...

0
Dijabetes tipa 2 je bolest koja je povezana sa mnogim životnim problemima, uključujući i visok krvni pritisak, koji se često naziva i "tihi ubica".