NEDOSTATAK OVIH VITAMINA I MINERALA UBRZAVA STARENJE KOŽE

Ljekari nas često podsjećaju da su vitamini i mikroelementi neophodni našem tijelu, ali uglavnom ne objašnjavaju za šta konkretno.

U međuvremenu, nedostatak mnogih važnih materija može dovesti, uz ozbiljne zdravstvene probleme, na primjer, do ubrzanog starenja kože.

VITAMIN C

Svi znaju da vitamin C pomaže u borbi protiv prehlade, ali on može poboljšati i izgled vaše kože, piše Marie Claire Russia, a prenosi City Magazine.

 Kozmetolog Džošua Zajhner, doktor medicine, tvrdi da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, što zauzvrat pomaže u smanjenju bora.

  • Vitamin C je snažan antioksidans koji neutralizuje oštećenja slobodnih radikala, sprječava nastanak abnormalne pigmentacije i važan je činilac u proizvodnji zdravog kolagena – izjavio je za Woman’s Day.

VITAMIN E

Poput vitamina C, vitamin E pomaže u prirodnoj proizvodnji kolagena. Vitamin E takođe održava zaštitnu barijeru koja dugo zadržava vlagu u ćelijama kože.

CINK

Ovaj esencijalni mineral u tragovima poznat je po jačanju funkcije imuno sistema i podsticanju zaceljivanja rana. Međutim, stručnjaci kažu da cink takođe može zaštititi kožu od UV oštećenja.

Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da nedostatak cinka ubrzava proces starenja.

SELEN

Selen ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju kvalitet kože i bore se protiv slobodnih radikala.

KOENZIM Q10

Ovaj antioksidativni spoj tijelo proizvodi za pretvaranje hrane u energiju. Prema nekim studijama, pomaže i u smanjenju bora i poboljšanju teksture kože. Koenzim Q10 se nalazi u nekim namirnicama, kozmetici i posebnim dodacima ishrani.

EPIGALOKATEHIN GALAT (EGCG)

Riječ je o jedinstvenoj biljnoj komponenti koja se nalazi u zelenom čaju, a ima niz prednosti za kožu poput UV zaštite, bora i pigmentacije. Ne morate svaki dan piti zeleni čaj, EGCG je dostupan i kao koncentrisani dodatak ishrani.

KOLAGEN

Kolagen sadrži dve aminokiseline, prolin i glicin, koje su neophodne za formiranje i oporavak zglobova, kostiju, mišića i tetiva. One su također zaslužne za elastičnost kože.

S godinama se proizvodnja prirodnog kolagena usporava, stoga, kako bi koža duže ostala gipka, kozmetolozi preporučuju uzimanje ovog proteina putem hrane ili kao njen dodatak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AGENCIJA ZA SIGURNOST HRANE: NA TRŽIŠTU BIH OPASNI TOKSINI PRONAĐENI U...

0
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.