NEGATIVAN DEMOGRAFSKI TREND U TUZLANSKOM KANTONU

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Analizu socijalno-ekonomskog položaja starijih osoba i penzionera sa prijedlogom mjera. Analizom demografskih pokazatelja za područje TK vidljivo je da broj starih osoba iz godine u godine raste, dok se ukupan broj stanovnika smanjuje.

  • Radi se o opširnom materijalu, kojeg je na zahtjev Skupštine TK izradilo resorno ministarstvo. Obrađeni su osnovni podaci vezani za analizu socijalno ekomomskog položja starijih osoba i penzionera, obrađene su osnovne demografske promjene, siromaštvo i socijalna isključivost starijih osoba, zdravstvene usluge, međunarodni i pravni okvir zaštite starijih osoba, strateški dokumenti, itd – pojasnio je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Esad Džidić.

Kako se u Analizi navodi, demografski pokazatelji ukazuju da je i u svjetskoj populaciji došlo do ubrzanog starenja, da je u većini regiona došlo do opadanja stope ferilieta, te produženju životnog vijeka, što vodi ka smanjenju broja djece i povećanju broja starijih, navodi Džidić.

Stanje u oblasti penzionog sistema je donekle popravljeno, provođenjem Reforme penzionog sistema, ali je stanje i dalje nezadovoljavajuće zbog niskih penzija koje primaju penzioneri, naglasio je.

Utvrđeno je da nedostaju određeni pravni okviri kao i strateški dokumenti zaštite starih osoba, koji su jedna od najsiromašnijih kategorija stanovništva i najranjiviji su na socijalnu isključenost, a stanje uzrokovano pandemijom je dodatno povećalo njihovu socijalnu isključenost.

Zbog niskih iznosa socijalnih davanja za pojedina prava, te nedovoljno razvijenih usluga socijalne zaštite i stanje u ovoj oblasti također nije na zadovoljavajućem nivou.

Na području TK evidentan je i problem nedostatka ustanova za zbrinjavanje starih lica, kao i problem otvaranja privatnih ustanova za zbrinjavanje starih lica koje nemaju rješenje o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti socijalne zaštite.

Preporučen je niz mjera i aktivnosti koje se trebaju poduzeti, kako u institucijama TK, tako i u institucijama na nivou gradova, općina, te na nivou Federacije BiH, kako bi se stanje u ovoj oblasti unaprijedilo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.