NEKA ZA BAJRAM I VAŠA KUĆA ZAMIRIŠE SLATKO: DOLCELINA ČOKOLADNA TORTA U KOJOJ ĆETE UŽIVATI

Bajram se ne može zamisliti bez porodice, komšija, prijatelja i slastica. U tradiciji ovog praznika je da u svakoj kući zamiriše slatko.

Obično se za ovaj praznik sprema baklava, slatko od jufke i oraha koje se zaliva agdom.

Međutim, žene za ovaj praznik spremaju kolače, a posebno torte koje nazivaju bajramskom tortom. Jednu takvu tortu ovog Ramazanskog bajrama spremio je naš Almir Mukača u „Slatkom receptu“.

Torta je spoj modernog i tradicionalnog i njen puni naziv je Dolcela bajramska čokoladna torta.

Jednostavno, ovoje recept koji je oduševio naše gledateljke, a svi koji se odvaže i ovu tortu naprave, pamtit će je po dominantnom okusu Dolcela čokolade koja je, pored jaja i šećera, glavni sastojak ove neodoljive slastice.

Tradicionalnu notu ovoj torti dalo je šerbe, odnosno agda koja se dodaje u tortu kako bi bila sočnija, a sve je upotpunio preliv od maline i Dolcela slatko vrhnje Šlag 5+. Tokom praznika se družimo, posjećujemo svoje najmilije, ali i dočekujemo goste.

Sačuvana je tradicija da se na Bajram posluži i slatko koji ćete pamtiti i spominjati sve do narednog Bajrama.

Ova torta je, pored raznolikog slatka poput baklave, tufahija, ružica i kadaifa, sigurno dobitna kombinacija za mnoge domaćice koje će za Bajram spremati našu Dolcela bajramsku čokoladnu tortu.

Potrebni sastojci:

  • 350 g Dolcela čokolade za kuhanje
  • 225 g putera
  • 200 g šećera u prahu Dolcela
  • 100 ml vode
  • 5 jaja
  • 250 g smrznutih malina
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • kakao
  • 200 ml slatkog vrhnja

Čokoladu i puter otopite na pari. Od 70 g šećera i 100 ml vode napravite agdu. Agdu je dovoljno kuhati 5 minuta. Kada je agda gotova, dodajte je u otopljenu čokoladu i puter. Smjesu malo prohladite.

Dok se smjesa hladi, mikserom izmutite jaja sostatkom šećera. Kad dobijete udvostručenu masu, ručno sjedinite jaja i čokoladu kako bi smjesa ostala prozračna.

Pripremite kalup promjera 24 cm, obložite ga papirom za pečenje i namažite puterom stranice. Kako se torta peče u vodenoj pari, kalup zaštitite aluminijskom folijom.

Izlijte smjesu u kalup te kalup smjestite u dublu tepsiju u koju ćete naliti ključalu vodu i sve zajedno smjestite u rernu te tortu pecite na 130 stepni 60 minuta.

Dok se torta peče, pripremite preliv od maline tako što maline kuhate s 3 kašike šećera u prahu i jednim vanilin šećerom.

Preliv kuhate otprilike 10 minuta, a nakon toga ga procijedite kako biste dobili masu bez sjemenki od malina. Za dodatnu notu svježine kolač poslužite uz kašiku slatkog vrhnja koje umutite ručno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

‘NON PAPER’, REKLAME I POVRATNICI – KO JE OHRABREN DA NAPADA...

0
Dok evropski zvaničnici s već iskazanim fašističkim stavovima na briselske stolove guraju opasne dokumente o nestajanju država, dok Milorad Dodik reklamira nemogući „mirni razlaz“, bez sumnje pokušavajući tako ovdašnje stanovništvo navići i pripremiti na realizaciju nikad zamrle „ideje“, dok svijet o svemu ovome šuti zabavljen fudbalskom pričom u kojoj se vrti veliki novac, povratnici u dijelu Bosne i Hercegovine nazvanom RS svakodnevno proživljavaju nove neprijatnosti, strahove, napade, teškoće i muke.