NEKADA JE SNIMAO HITOVE S PUFF DADDYJEM I JENNIFER LOPEZ, A DANAS JE BESKUĆNIK

Nakon što su utihnule posvete na društvenim mrežama, smrt repera DMX-a na dnevni red stavila je još jednu zanimljivu temu - zdravstveno osiguranje u industriji zabave.

Naime, oni koji su karijeru slavnog repera pratili, vrlo dobro znaju i za njegovu beskonačnu borbu protiv ovisnosti. S druge strane, mnogi njegovi kolege koji se nalaze u sličnoj situaciji nisu bili u stanju prijaviti se u klinike za odvikavanje niti zatražiti osnovnu medicinsku pomoć iz vrlo jednostavnog razloga – nisu imali zdravstveno osiguranje. Njihovi menadžeri i izdavačke kuće, koje ih eksploatiraju na bezbroj različitih načina, nisu im omogućile ono najosnovnije.

Na to je ukazala i reperica Azealia Banks koja, u oluji svađa i prozivki koje redovito servira, ponekad i pogodi pravu temu.

Nedugo nakon DMX-ove smrti napisala je: “Mnogo puta u karijeri fanovi su mi znali reći da zatražim pomoć psihijatra, ali znate što, nisam si mogla priuštiti da odem psihijatru jer su me menadžeri, odvjetnici, izdavači i svi ostali pokrali. Stvorili su mrežu koju je je*eno nemoguće probiti. Ovo poručujem izdavačkim kućama, ako odlučite ponuditi te doživotne ugovore koje nudite za intelektualno vlasništvo, zdravstveno osiguranje i to najbolje zdravstveno osiguranje moralo bi se podrazumijevati. I mora trajati doživotno”.

Njena su upozorenja vrlo brzo dobila dodatnu potvrdu u vidu objave nekad vrlo popularnog repera, Black Roba koji je tijekom opraštanja od DMX-a otkrio da je trenutno u bolnici, a samo dan kasnije i da je zbog nagomilanih bolničkih troškova doveden na prosjački štap i da je službeno beskućnik.

Robert Ross ili Black Rob jedan je članova Bad Boy ekipe koja je pod vodstvom iznimno uspješnog Seana Combsa stvorila neke od najvećih hip-hop hitova devedesetih i velikim je dijelom zaslužna za komercijalizaciju istočnog dijela američke hip-hop scene.

Black Rob se ekipi pridružio sredinom devedesetih i brzo se pojavio na brojnim remixevima i albumima kolega s iste etikete (112, Total, Faith Evans, Mase, The Notorious B.I.G., Puff Daddy).

Sve je to stvorilo pompu oko njega pa je 1999. izbacio i solo album “Life Story” na kojem je imao gomilu slavnih gostiju (Cee-Lo, Puff Daddy, Mase, The LOX, Lil Kim, Jennifer Lopez), ali i svoj najveći hit “Whoa!”. Album je dosegao platinastu nakladu, a njegov se sljedeći korak očekivao s nestrpljenjem.

Međutim, to se nije dogodilo. “The Black Rob Report” jednostavno nije zaživio uprkos jakim gostovanjima i kvalitetnoj produkciji. Ono što je nedostajalo bili su jaki singlovi i tu je krenuo put prema dolje.

Nastavili su problemi sa zakonom, odlazak u zatvor zbog pljačke, prekid saradnje s Bad Boy Records, osnivanje vlastite etikete, seljakanje od izdavača do izdavača, loše promovirani solidni albumi i očekivani pad u zaborav. Pravi problemi počeli su 2015. kada je doživio prvi moždani udar nakon kojeg je promijenio životne navike.

Međutim, problemi nisu stali, a to je otkrio i u videu u kojem se oprostio od DMX-a.

Samo dan kasnije, njegov kolega Mark Curry objasnio je zabrinutim fanovima da je Rob pušten iz bolnice, a Rob je u videu dodatno pojasnio svoje trenutno stanje: “Borim se s ovim već pet godina. Četiri moždana udara. Ne znam što da vam kažem. Ovo sranje nije normalno i ovo je sranje teško. Nemam gdje živjeti, ja i moj frend pokušavamo nešto srediti za stan. Kažem ti, ovo je čudno. Ne znam što ljudi žele i što će reći. Treba mi odmor, čovječe. Stvarno, treba mi odmor. Bol me ubija. Ne želim više pričati o tome”.

Fanovi za njega prikupljaju i pomoć, a do sad su skupili preko 15 tisuća dolara da reper pronađe dom, plati bolničke račune i snađe se u ovim teškim vremenima.

No, neki su na kraju zaključili da ova pomoć jest dirljiva, ali i da onaj temeljni problem još uvijek postoji, a to je da je većina muzičara samo jedan medicinski problem udaljena od ozbiljnih finansijskih problema i situacije u kojoj se našao Rob, piše Index.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE