NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: LIJEKOVA IMA DOVOLJNO

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH reagovalo je na špekulacije oko snabdijevanja lijekova u našoj zemlji.

  • S obzirom na aktuelnu situaciju vezano za koronavirus, te dodatno na neozbiljne i nepotvrđene pojedine izjave, objavljene na internet portalima u petak, 20. marta 2020. u kojima se navodi da su ‘iz EU saopćili da neće moći BiH snabdijevati lijekovima iz njihovih farmaceutskih kompanija’, Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL), ovim putem želi informirati pacijente i građane da su isporuke i dostupnost lijekova u BiH osigurane i da nema mjesta panici – stoji u reagovanju.

Navode kako 12 kompanija članica UIPL u BiH su predstavnici najjačih farmaceutskih proizvođača lijekova u svijetu – Abbvie, Bayer, Boehringer Ingelheim, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Novartis, Novo Nordisk, MSD, Hoffman la Roche, Pfizer, Sanofi Aventis i Takeda, i od samog početka izbijanja svijetske pandemija koronavirusom svojom stručnošću, znanjem i dostupnim resusrsima uključeni su u razne procese koji imaju za cilj zaustavljanje širenja virusa koronavirusom, te otkrivanja mogućih novih cjepiva i terapija za ovu pošast, piše Klix.

  • Sve navedene kompanije, kako u EU tako i svuda u svijetu, su se obvezale na slijedeće: kontinuiranost u isporuci i dostupnost lijekova svim pacijentima, usmjeravanje svojih istraživačkih aktivnosti na kliničke studije kojima se nastoji dobiti što prije i što više saznanja o virusu koronavirusom te kreiranje i proizvodnja novih, provjerenih i sigurnih lijekova i cijepiva protiv COVID -19 – navode iz Udruženja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.