NEMA VIŠE JNA! VLASI ZA HAYAT: SRBI NIKAD NISU ODUSTALI OD IDEJE STVARANJA ‘VELIKE SRBIJE’

O aktuelnim temama u regiji za Vijesti u 7 govorio je i Azem Vlasi, analitičar, advokat i bivši jugoslovenski političar sa Kosova.

On je na početku kazao kako je ideja o Velikoj Srbiji ili ‘Srpskom svetu’ ista, bez obzira što se mijenjaju režimi, vlasti i vremena.

  • To je ideja koja dugo živi. Može se reći od Ilije Garašanina. Sada su na vlasti u Srbiji isti oni ljudi koji nastavljaju politiku iz vremena Slobodana Miloševića, kada je Srbija krenula u razbijanje Jugoslavije i to su krenuli sa parolama i idejama kako su Srbi svugdje ugroženi – govori Vlasi.

Dodaje da su se vodili parolom kako su Srbi svugdje ugroženi, te da su zaštićeni samo ako su svi u istoj državi.

  • Posljednja država u kojoj su svi Srbi živjeli u jednoj državi bila je Jugoslavija, međutim, oni takvu nisu htjeli. Putin je krenuo u okupaciju Ukrajine sa idejom da je Ukrajina izmišljena država, te da su Ukrajinci izmišljen narod. Ista situacija je i na Balkanu. Srbi isto misle za Crnu Goru i Crnogorce. Smatraju Kosovo srpskom kolijevkom i teritorijom, baš onako kako je u Ustav silom smjestio Milošević – pojašnjava Vlasi.

Navodi kako vlasti u Srbiji imaju različite uloge, počevši od Vučića koji ne želi da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji.

  • Vučić i Putin imaju istu politiku. Rusija na makroplanu, prema Ukrajini, Srbija prema Bosni, Crnoj Gori, Kosovu. Treba da se pomirimo s tim da ta ideja Srba neće nestati. Nemaju više uz sebe vojnu snagu kao što je tada bila JNA, koju su prigrabili na svoju stranu. Nas okolo će i dalje uznemiravati sa idejama o ‘srpskom svetu’. To stalno treba da imamo na uvidu, te ideje nikad nisu prestale da žive. Naš zadatak koji smo u okruženju Srbije je da stalno budemo na oprezu i da od toga branimo ono što je naše – naglasio je.

Osvrnuo se i na djelovanje premijera Crne Gore u tehničkom mandatu, za kojeg je kazao kako su mu puna usta Evrope, a ustvari razvaljuje Crnu Goru i ruši njenu stabilnost.

  • Nad tom činjenicom trljaju ruke i u Beogradu i u Moskvi. U BiH Dodik i ne krije da je čovjek Beograda i Moskve. Treba da imamo mehanizme odbrane od takvih štetočina – zaključio je.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.