NEMAMO RAZLOGA ZA NEZADOVOLJSTVO! ASIM PECO O STANJU NA UNIVERZITETU U MOSTARU: NE SAMO U BIH, FIT JE PREPOZNAT I U REGIJI

O obrazovanju u gradu na Neretvi razgovarali smo sa Asimom Pecom, prorektorom za naučno-nastavna pitanja Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Peco je na početku naglasio kako je Univerzitet u Mostaru prvi u našoj zemlji i jedan od rijetkih u regionu koji se uspio efektno prilagoditi novonastaloj situaciji uzrokovanom korona virusom.

  • Što se tiče upisa studenata, prošle godine smo imali čak 10-11 posto više upisanih na prvoj godini prvog ciklusa, za razliku od godine 2019/2020. Što se tiče načina realizacije nastave, na to posebno možemo biti ponosni. Završili smo sa 92 posto realizirane nastave, a 90 posto nastave je bilo izvođeno u učionici. Ovaj zimski semestar smo završili sa 95 posto realizirane nastave. Korona virus nije utjecao na univerzitetsku nastavu – kazao je Peco.

Dodao je kako nemaju razlog za pretjerano zadovoljstvo, ali da ne trebaju biti ni nezadovoljni

  • Ove godine imamo oko sedam posto manje studenata nego u odnosu na prošlu godinu. Nizak natalitet i najmanja stopa nataliteta u Evropi su pitanja za najviše nivoe vlasti, ali s obzirom na stanje,  možemo biti vrlo zadovoljni odzivom studenata. Imamo aktivna 32 studijska programa na sva 3 studijska ciklusa, sa oko 4000 studenata. Ono na šta možemo biti ponosni jeste Fakultet informacionih tehnologija(FIT), ne samo u BiH, nego i u regiji – zaključio je Peco.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE