NEMATE IDEJU ZA SUTRAŠNJI RUČAK: NAŠ PRIJEDLOG SU MANTIJE, UZ STARI RECEPT KOJI SE ČUVA OD ZABORAVA

Mantija predstavlja vrstu pite s mesom.

Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.

Sastojci:

– 500 ml mlake vode

– 1 kašičica soli

– 850 gr brašna

– 700 gr junećeg mljevenog mesa

– 2 glavice crnog luka

– 4 pune kašike masla  (može i maslac)

– 100 ml ulja

– 1 kašika suhog začina

– 1/2 kašičice bibera

Odozgo

– 500 ml kiselog mlijeka

– 1 čehna bijelog luka

Priprema:

U 750 gr brašna  dodati so, promiješati malo rukom, pa doljevati vodu i miješati rukom. Potrebno je da se tijesto dobro ‘izmijesi’.

Podijeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom te ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.

Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmiješati rukom.

Otopiti puter s uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti s vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.

Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.

Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.

Stavite jedan, premažete, pa drugi – tako do petog, peti ne mažete.

Pospite odozgo brašnom i stavite  preko stola neko platno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lijepi na tkaninu, prenosi Radiosarajevo. ba.

Kada ste naslagali (jedan krug na drugi) i stavili na tkaninu (dok stavljate već će početi da se razvlači).

Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.

Kada ste razvukli, isijecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem (krajeve).

Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .

Uvijte jedan krug oko mesa pa isijecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.

Tako uradite do kraja s ostalim tijestom i mesom.

Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobit ćete male jastučiće.

Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, pa premazati ih s ostatkom masla i ulja.

Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.

Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.

Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko nasjeckajte bijeli luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite poslije 10 minuta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROČITAJTE ZAŠTO JE PATLIDŽAN ODLIČAN ZA ZDRAVLJE

0
Patlidžan je neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Patlidžani štite zdravlje probavnog sistema, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, reguliraju nivo stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka.