NEMOJTE BACATI LIŠĆE I STABLJIKE POVRĆA KUHAJTE BOLJE: EVO KAKO DA POVRĆE ISKORISTITE OD KORIJENA DO LISTA!

Nakon čišćenja karfiola, korabice, blitve, mrkve i ostalog povrća nemojte bacati njihovo lišće i stabljike jer se od njih mogu napraviti ukusni povrtni temeljci, guste supe, pesta, lagana predjela i salate koje će iznenaditi svojom teksturom i okusom.

Često svjesno ili nesvjesno nakon čišćenja povrća (blitva, karfiol, korabica, rotkvica…) njihove stabljike, korjenaste ili lisnate dijelove bacite u bio otpad, ne razmišljajući da ste upravo bacili sastojke za jedan fini, ukusan i zdrav obrok. Blitva je, primjerice, iskoristiva cijela, ne samo njezino lišće.

Donji, tvrđi dio, istina, zahtjeva dulju termičku obradu od listova, no nije ništa manje ukusan. Narezane na manje komade, možete skuhati u slanoj vodi.

Ohlađene začinite solju, maslinovim uljem i lukom i imate ukusnu salatu koju možete obogatiti holandez umakom ili nekim drugim koji volite. Stabljiku možete i blanširati, uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti u dubokoj masnoći i poslužiti s majonezom, a ako ste spretniji, vrlo su ukusne i tempuri. Ništa manje nije interesantna ideja da stabljiku blitve i listove karfiola s dodatkom krompira ili nekog drugog korjenastog povrća skuhate, stavite u multipraktik, dodate maslinova ulja, soli, papra, izmiksate te dobijete finu aromatičnu kremu koju možete poslužiti uz pečenje ili ribu.

Posebno je zanimljiva supa od ovih dijelova povrća. U posudi na malo masnoće popržite luk, dodajte na iste komade narezane stabljiku blitve i listove karfiola, te kratko popržite. Radi još boljeg okusa, možete dodati mrkvu i koji krompir. Sastojke skuhajte, začinite soli i biberom, a potom usitnite štapnim mikserom. Dobit ćete hranjivu gustu supu koju možete obogatiti bučinim uljem ili domaćim vrhnjem.

Ove dijelove povrća isto tako možete koristiti za kuhanje povrtnih temeljaca. Jedno je sigurno, oplemenit ćete svako jelo bilo da je mesno ili povrtno. A i tako pripremljen povrtni temeljac možete staviti u manje posude i zamrznuti te potrošiti u par predstojećih sedmica. Odvažite se i napravite palačinke s povrćem. Bitno je da si napravite bazu od povrća. Skuhajte stabljike i lišće u posoljenoj vodi, pustite da se ohladi, pa napravite pire. Dodajte jaje, brašno, sol i malo vode u kojoj se kuhalo povrće i pripremite malo gušću smjesu nego za obične palačinke. Pecite ih na masnoći. Tople možete puniti sirnim namazom ili punjenjem po želji.

Lišće rotkvice, osim što je ljekovito (bogato je željezom), jako je ukusno i hranjivo pa ga iskoristite za pripremanje salata u kombinaciji s drugim svježim povrćem. Ili, od stabljika i lišća koje inače ne biste pripremali, napravite frittatu.

Sve dijelove narežite na komadiće, skuhajte ih na pari, ocijedite, rasporedite po namašćenom obliku i prelijte mješavinom jaja i mlijeka, ili još bolje, vrhnja za kuhanje. Lišće korabice bogato je vitaminom, a možete ga kuhati poput variva od kelja. Svježe, pak možete dobro oprati, narezati na jednake komade, začiniti limunovim sokom i žlicom vrhnja i poslužiti kao ukusnu salatu.

Poput listova rotkvice, svježe listove korabe također možete stavljati u smoothie, supe, temeljce ili nasjeckati na sitno poput peršina i dodati na gotovo jelo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE