Sastojci za koru: 7 bjelanaca, 200 g šećera, 4 kašike mljevenih oraha, 2 kašike prezle, 2 kašike brašna, 250 g sjeckanih oraha, plus 250 g čokoladnog krema.
Sastojci za fil: 7 žumanaca, 8 kašika šećera, 7 kašika mlijeka, 500 ml slatke pavlake, 1 želatin, 50 ml vode.
Još: 250 g petit keksa, 150 ml skuhane kafe, zaslađene kašičicom šećera, i malo čokolade za ukrašavanje.
Priprema: Propržite orahe, najbolje u teflonskoj tavi, da budu hrskavi, pa staviti da se ohlade. Isjeckati ih nožem. U pleh veličine 35 x 25 cm pospite te pečene, sjeckane orahe preko papira za pečenje. Ulupajte bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte prezle, mljevene orahe i brašno, pa izmješajte varjačom.
Ravnomjerno rasporedite smjesu preko sjeckanih oraha i stavite da se peče na 180 stepeni 25 – 30 minuta. Pečen biskvit okrenite, da orasi budu gore pa premažite čokoladnim kremom dok je kora još topla. Ostavite da se sve zajedno hladi dok pripremite fil.
Ulupajte žumanca sa šećerom i mlijekom. Stavite na paru da se kuha i malo zgusne pa sklonite sa vatre da se hladi. Ulupajte slatku pavlaku, ne do kraja, pa postpeeno sipajte krem od žumanaca i nastavite mućenje.
Ako vam je krem dovoljno gust da stoji ne mora se stavljati želatin, tu puno zavisi od slatke pavlake, kakvog je kvaliteta i kako se umutila, jer dužim mućenjem slatka pavlaka postaje sve gušća.
Ako je potrebno da se stavi želatin onda ga potopite u 50 ml vode i kad nabubri za 10 minuta zagrijte ga i mješajte, da ne provri, samo da se otope granule, pa istresite u krem i brzo mješajte da se sjedini sve.
Stavite na koru pola krema, pa umačite keks u kafu i poredajte preko fila.
Preko keksa stavite drugi dio krema pa narendajte čokoladu preko. Ohladite u frižideru pa posluzite.