NEOCIJENJENI KOMESAR SELIMOVIĆ BRANI KREDIBILITET OSA-E I NJENOG DIREKTORA

Nezavisni odbor za period od septembra 2020. godine do februara 2021. godine podnio je izvještaj o radu Skupštini KS, koji je usvojen.

Nezavisni odbor, između ostalog, raspisuje i provodi Javni konkurs za imenovanje policijskog komesara, prati rad policijskog komesara, nadzire primjenu ovlaštenja policijskog komesara.

Prema navedenom izvještaju stječe se dojam da komesar Nusret Selimović smatra Neovisni odbor pomoćnim sredstvom koje mu treba pomagati, a ne tijelom koje vrši imenovanje, kontrolu i nadzor rada policijskog komesara. Čini se da je komesar često zauzimao konfrontirajući stav prema Neovisnom odboru i svojom isključivošću pokušavao relativizirati njegovu zakonsku ulogu. Kritike Neovisnog odbora na njegov rad, što se da zaključiti prema izvještaju, nije prihvatao kao najbolji korektiv, dobronamjeran postupak i pomoć, kako ga naziva, svom radu, već je , čini se, smatrao neprijateljskim činom, pa zauzima odbrambeni stav i kontraproduktivan postupak. Policijski komesar je zakonsku misiju Neovisnog odbora, kontrolu i nadzor rada policijskog komesara, smatrao “skidanjem glava” a ne nadzorom i kontrolom zakonitosti njegovog rada.

Tako je komesar, na jednoj od sjednica, na pitanje člana Nezavisnog odbora u vezi s presudom Kantonalnog suda po žalbi policijskog službenika S.K. u vezi s nezakonitostima prilikom činovanja policijskih službenika, odgovorio pitanjem.
Nakon što je član odbora postavio pitanje policijskom komesaru zašto je u dva navrata traženo mišljenje Nezavisnog odbora u vezi s izvršenjem presude, policijski komesar, umjesto odgovora, pitao je da li Nezavisni odbor vrši nadzor nad njegovim radom odnosno je li Nezavisni odbor tu „samo da skida glave“ ili da pomogne.

U izvještajnom periodu član Nezavisnog odbora dodao je da je u predmetu „S.K “ na listu kandidata „vraćen“ policijski službenik koji je ranije odbijen jer nije ispunjvao određene uslove, a niko ne zna na koji način se on kasnije našao na listi i dobio čin. Policijski službenik H.D. nije uopće proveo potrebno vrijeme u ranijem činu na način kako je zakonom propisano, a poznato nam je da se ista osoba pojavljuje u predmetu „Dženan Memić“ i sva ta ponašanja u navedenom predmetu kasnije su ocijenjena ocjenom odličan. Član Nezavisnog odbora, osvrćući se na navedenu presudu, istakao je da se treba voditi računa da se ne počini krivično djelo. Skrenuta je pažnja policijskom komesaru na ovaj predmet kako ne bi došao u poziciju da snosi posljedice zbog neprovođenja sudske presude.

Iz navedenog se čini da Selimoviću ne odgovaraju demokratski principi nadzora i kontrole. Stječe se dojam da bi on želio neki drugi utjecaj kao što je to bilo u rigidnom komunističkom sistemu, da policiju niko ne smije nizašta pitati, a pogotovo njihovog rukovodioca o zakonitosti njegovog rada. Čini se da policijski komesar još nije savladao osnovne postulate i principe funkcionisanja demokratskog društva, pa se postavlja pitanje njegovog znanja iz oblasti parlamentarne demokratije i njene uloge u savremenom demokratskom društvu.

Nezavisni odbor obavijestio je policijskog komesara da je zaprimio zahtjev advokata u vezi s njegovim odgovorom na postavljeno pitanje na sjednici Nezavisnog odbora od 18.03.2020. godine.

Stječe se dojam da se komesar pokušavao baviti analitičkom procjenom umjesto da se bavi svojim i kredibilitetom organa na čijem je čelu, za šta prima plaću od novca građana.

Član Nezavisnog odbora osvrnuo se na akciju “DAR” i iznio da je informisan kako je u presretnutim razgovorima u navedenom predmetu jedan „visokopozicionirani“ dužnosnik MUP-a KS naredio da se propuste određeni kamioni pozivajući se na policijskog komesara. Policijski komesar je, između ostalog, odgovorio da on nema ništa s tim.

Članica Nezavisnog odbora iznijela je tvrdnju da u posljednje vrijeme Nezavisni odbor uglavnom dobija informacije putem medija i portala, jer ih blagovremeno ne obavještava policijski komesar. Policijski komesar je odgovorio da on nije po zakonu obavezan izvještavati Nezavisni odbor odnosno da to više nije njegova obaveza.

Član Nezavisnog odbora pitao je policijskog komesara o izdatoj potjernici za Sašom Golubom, koji je u bjekstvu i osobom za koju se sumnja da je izvršilac krivičnog djela ubistva na štetu Nedžiba Spahića zvanog Điba?

Član Nezavisnog odbora pitao je komesara je li ijedna osoba uhapšena u noći incidenta u migrantskom kampu Blažuj. Policijski komesar je odgovorio da je sutra uhapšeno 11 ili 12 migranata koji su predati Službi za poslove sa strancima na dalji postupak. Član Nezavisnog odbora je dodao da je bruka ako niko nije lišen slobode te noći, posebno sa stanovišta da nisu upotrijebljena sredstva prinude. Policijski komesar je istakao da je lako biti general poslije bitke. Članica Nezavisnog odbora pitala je policijskog komesara ko je te noći rukovodio akcijom (misli se na nemili događaj u migrantskom kampu u Blažuju) i je li on bio prisutan. Policijski komesar je odgovorio da je akcijom rukovodio M.H. i da on nije bio prisutan.

Na kraju izvještaja Nezavisni odbor se osvrnuo na glasanje o prijedlogu pismene ocjene rada komesara. Nakon prvog kruga glasanja nije postignuta većina za prijedlog pismene ocjene rada policijskog komesara za 2020. godinu na način na koji je predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo (5 glasova za ocjenu zadovoljava ili ne zadovoljava). U skladu s Poslovnikom o radu Nezavisnog odbora pristupilo se ponovnom glasanju. Nakon ponovnog glasanja članovi Nezavisnog odbora glasali su kao i prvi put te je predsjednik Nezavisnog odbora konstatovao da nije donesena odluka o prijedlogu pismene ocjene rada policijskog komesara za 2020. godinu s obzirom na to da nije osiguran dovoljan broj glasova ni za ocjenu zadovoljava ni ti ocjenu ne zadovoljava (5 glasova) te će policijski komesar za 2020. godinu ostati NEOCIJENJEN.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE