NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA: NEMA DOVOLJNO OBRAZACA ZA GLASANJE PUTEM PISMA, ASISTENT POPUNIO LISTIĆ UMJESTO GLASAČA

U Crnoj Gori danas se održavaju jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema a peti od obnove nezavisnosti. Takođe, u pet općina, Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju, održavaju se i lokalni izbori.

Prema podacima CDT-a, na biračkom mjestu br. 28 u Tuzima, 69-C i 63 u Podgorici, br. 30 u Danilovgradu i br. 14 u Nikšiću krše se pravila tako što se glasno izgovaraju imena i prezimena birača.

Na biračkom mjestu br. 5 u Rožajama birač koji ne može glasati sam je glasao uz pomoć asistenta, koji je umjesto njega ispunio listić. Birački odbor je taj glasački listić proglasio nevažećim.

  • Podsjećamo da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika birač koji, zbog nepristupačnosti biračkog mjesta, informacija i komunikacija (lice sa invaliditetom) ili nepismenosti (nepismeno lice) nije u mogućnosti da na biračkom mjestu lično glasa, ima pravo da to učini uz pomoć asistenta kojeg on sam odredi, a koji je dužan da listić popuni, odnosno glasanje obavi na način na koji mu birač naloži – kazali su iz CDT-a.

Na biračkom mjestu br. 45 u Podgorici birački odbor nije imao dovoljan broj obrazaca za glasanje putem pisma, zbog čega je vraćena osoba koja je došla da zahtijeva glasanje putem pisma za dva člana porodice, uz uputstvo da pokuša kasnije.

Ispred pojedinih biračkih mjesta su velike gužve i ne poštuje se propisana distanca, saopštili su iz CDT-a.

Oni su pozvali biračke odbore da red za ulazak na biračko mjesto organizuju na način da postoji rastojanje od najmanje dva metra u skladu sa preporukama NKT-a i Tehničkim preporukama DIK.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je do deset sati zabilježeno nekoliko manjih problema sa elektronskom identifikacijom kao i sporadična kršenja tajnosti glasanja.

Ilustracija

Na biračkom mjestu br. 21 u Podgorici, uređaj za elektronsku identifikaciju nije prepoznaco oštećenu ličnu kartu jednog birača, i birački odbor mu nije dozvolio da glasa.

Kako su saopštili, na biračkom mjestu br. 68 u Nikšiću uređaj za elektronsku identifikaciju ne očitava pasoše.

Na biračkom mjestu br. 95 u Podgorici predsjednik i dio članova biračkog odbora ne nose zaštitne maske, ne dezinfikuju se ruke, i ne poštuje se propisana distanca. Takođe, izgovaraju se glasno imena birača, što je suprotno pravilima.

Imena birača se glasno izgovaraju i na biračkom mjestu br. 106 u Podgorici.

  • Na biračkom mjestu br. 78-C u Podgorici i biračkom mjestu br. 5 u Rožajama poništen je po jedan glasački listić koji su birači prethodno fotografisali. Na biračkom mjestu br. 29 u Danilovgradu došlo je do prekida glasanja jer je birač ubacio u glasačku kutiju listić koji je prethodno proglašen nevažećim. Nakon kraćeg prekida glasanje je nastavljeno – saopćeno je iz CDT-a.

Na biračkom mjestu br. 1 u Kotoru je birač glasno saopštio za koga je glasao nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju. Identifikovan je broj kontrolnog kupona, i taj listić će biti proglašen nevažećim.

Iz CDT-a podsjećaju birače da ukoliko fotografisanjem ili na drugi način povrijede tajnost glasanja, takav glasački listić će biti poništen.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE