NEPRIHVATLJIVA JE DISKRIMINACIJA OBRAZOVNOG SEKTORA ODLUKAMA I PREPORUKAMA KRIZNOG ŠTABA FBIH

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, kao krovno tijelo za mlade na području FBiH, upućuje podršku svim studentskim unijama i nadležnim zakonodavnim organima u nastojanjima za poboljšanje statusa studenata.

Naročitu podršku upućujemo studentima Univerziteta u Sarajevu, kao najvećeg univerziteta i Skupštini Kantona Sarajevo koja se ovom tematikom bavi na hitnoj sjednici.

 Pozivamo i druge studentske unije i organe vlasti u Federaciji BiH da se aktivnije uključe u proces normalizacije odvijanja nastave. Također, smatramo da se populaciji mladih posvetilo nedovoljno pažnje u kontekstu pandemije, te da studenti sa opravdanim razlozima traže određena olakšanja u predstojećoj akademskoj godini.

Podsjećamo da se način odvijanja nastave, promjenio bez utvrđivanja da li su za to spremni studenti i učenici sa jedne, te nastavno osoblje sa druge strane.

Stoga, diskriminaciju obrazovnog sektora u odnosu na druge u odlukama i preporukama Kriznog štaba FBiH smatramo neprihvatljivom.

 Obrazovne institucije su zbog svoje organizacije (kodeksa ponašanja, prostornih kapaciteta) mjesta gdje je moguće u većem obimu provoditi mjere. Pozivamo sve donosioce odluka, da revidiraju donešene akte sa ciljem normalizacije i poboljšanja odvijanja nastavnog procesa u uvijetima pandemije.

Napominjemo da u pojedinim kantonima, još uvijek ne postoje jasni protokoli o postupanju u slučaju zaraze učenika sa COVID19, kao i da su obrazovne institucije veoma oskudno obezbjeđene sa zaštitnim i dezinfekcijskim sredstvima.

Zagovarajmo što kvalitetnije obrazovanje u skladu sa preporukama i mjerama. Mladi ne mogu biti najperspektivnija skupina našeg društva ukoliko ne ulažemo u njihovo obrazovanje na fakultetima i školama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LJUDI BJEŽALI U PANICI, A SCENE SU JEZIVE: MUŠKARAC SE ZAPALIO...

0
Mladić se zapalio u petak poslijepodne u blizini zgrade suda u New Yorku gdje se nastavio odabir porote u kaznenom suđenju bivšem predsjedniku SAD Donaldu J. Trumpu.