Kada želite da impresionirate goste, onda napravite ovu tortu. Za njene sastojke vam ne treba puno novca, a većinu sastojaka već imate kod kuće. Kora nije komplikovana za pravljenje, a bude lijepo mekana. Kada je premažete filom za koji vam treba 5 minuta i poredate banane dobit ćete kao krajnji rezultat poslasticu koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Ako kojim slučajem spadate u onu grupu koja nije ljubitelj slatkiša napravite ovu fantastičnu slanu tortu.
Sastojci:
Za kore:
- 2 jajeta
- prstohvat soli
- 6 kašika mlijeka
- 6 kašika šećera
- 5 punih kašika brašna
- 1 punih kašika kakaoa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
Za fil:
- 500 g kisele pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
- 1-2 banane
Priprema:
- Jaja malo posolite, pa umutite. Dodajte mleko, šećer, umutite. Dodajte prosijano brašno i kakao. Sjedinite smjesu, pa dodajte prašak za pecivo i preko sirće. Malo će početi da pjeni. Sjedinite, pa sipajte ulje. Nauljite vatrostalnu posudu, stavite pek papir i sipajte smjesu. Ispecite u rerni ili mikrovalnoj. Kada se kolač ohladi presjecite na 2 jednaka dijela. Umutite pavlaku sa šećerom u prahu, pa sipajte preko kora. Dodajte isjeckane banane na kolutove na jednu koru. Preklopite drugom korom (namazana strana ide na banane). Premažite cijeli kolač preostalim filom. Ukrasite rendanom čokoladom.