DORUČAK NA KAKAV NISTE NAVIKLI: ISPROBAJTE SOUFFLE OMLET

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte.

No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet? Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.

Tako ispečen omlet možete napraviti na slano te ga začiniti solju, biberom i drugim začinima ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.

Sastojci:

5 bjelanjaka,

3 žumanjka,

2 kašike maslaca,

začini po želji

Priprema:

1. Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka.

2. Umutite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite. 3. Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka.

4. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.

5. Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.

6. Vratite poklopac i pecite još 3 minute.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE