NETANYAHU: GLAVNI GRAD PALESTINE BIT ĆE ABU DIS NA PERIFERIJI JERUSALEMA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopćio je da bi, prema takozvanom američkom mirovnom planu za Bliski istok, glavni grad Palestine trebao biti Abu Dis, a da se potvrđuje da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela.

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Netanyahu sinoć su u Bijeloj kući predstavili takozvani američki plan za Bliski istok, što je izazvalo burno negodovanje Palestinaca.

Izraelska televizija “Makan 33“ javlja da je Netanyahu naknadno otkrio da plan predviđa da palestinski glavni grad bude naselje Abu Dis, koje se nalazi na periferiji Jerusalema.

  • Izrael će dominirati nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali – kazao je Netanyahu.

On je također kazao da je SAD postavio određene uvjete Palestincima za početak pregovora, uključujući i obavezno priznavanje jevrejske države, priznavanje izraelskog suvereniteta u Jerusalemu i odustajanje od prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Također je Netanyahu kazao da SAD traži od Palestinaca da se razoruža Gaza, obustave isplate pomoći porodicama pritvorenih i poginulih Palestinaca te da se oni proglase teroristima.

Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu, a Palestina neće moći postati članica međunarodnih organizacija bez odobrenja Izraela.

  • Istodobno, Izrael će nametnuti svoje zakone u Jordanskoj dolini, u svim jevrejskim naseljima u Judeai i Samariji i svim područjima koja prema planu pripadaju Izraelu – kazao je Netanyahu.

Netanyahu je kazao i da je Izrael obećao da u naredne četiri godine neće graditi nova jevrejska naselja, niti proširivati postojeća u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali.

Trump i Netanyahu sinoć su otkrili sadržaj takozvanog mirovnog bliskoistočnog plana za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i nezavisnu palestinsku državu.

Plan je izazvao burno negodovanje na palestinskoj strani. Pokreti otpora Fatah i Hamas su odbacili predloženi plan i najavili otpor. U brojnim palestinskim gradovima i u Jordanu sinoć su održani masovni protesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE