NEUM BI I OVE LJETNE SEZONE TREBALI SPASITI TURISTI IZ REGIJE

U toku su pripreme za nikada neizvjesniju turističku sezonu u jedinom bh. gradu na moru, počinje se s uređenjem plažnih prostora i Ulice kralja Tomislava cijelom njenom dužinom, a istovremeno se, na toj političkom nivoou, sklapaju dogovori o dolasku turista iz drugih zemalja, prvenstveno Srbije, piše Večernji list BiH.

Sve ovisi o situaciji Dragan Jurković, načelnik općine Neum, nedavno je boravio u Beogradu gdje je razgovarao s gradonačelnikom Zoranom Radojčićem, a cilj posjeta je, osim razvijanja dobrih odnosa i kvalitetne saradnje, bio i turizam, koji se pokazao kao najperspektivniji oblik saradnje. Naime, veliki broj turista u Neumu protekle sezone bio je upravo iz Beograda, a u općini Neum očekuju da se taj broj ove sezone i poveća, naravno, skladno kapacitetima koje imaju.

Međutim, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Načelnik Jurković u izjavi za Večernji list kaže kako se u drugoj polovini aprila očekuje da hotelijeri iz Neuma s predstavnicima općine posjete gradove u Srbiji te tom prilikom prezentiraju ponudu. No, dodaje kako će datum toga posjeta ovisiti o razvoju situacije, tako da je moguće da se realizira i u maju.

Jurković je pritom kazao kako se nada da će uskoro doći do smirivanja epidemiološke situacije. A inicijalni posjet Beogradu i Novom Sadu bio je, kaže načelnik, izuzetno produktivan te je izražena spremnost za jačanje saradnje. U međuvremenu, i uprkos neizvjesnosti koja vlada, Neumljani se pripremaju za sezonu. Ako dođe do kraja ovoga vala pandemije, očekuju kako će uspjeti privući dovoljan broj gostiju.

S druge pak strane, ostale lokalne zajednice u državi trenutno su u situaciji u kojoj jednostavno ne mogu napraviti procjenu zbog niza nepoznanica. Uvođenje digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije toekom pandemije neće imati direktno refleksija na Bosnu i Hercegovinu. Međutim, u kontekstu turizma značit će da će građani Unije koji budu posjedovali takvu potvrdu birati tradicionalne lokacije unutar Evropske unije, poput Hrvatske, Španije i Grčke, a to znači kako u startu neće birati Bosnu i Hercegovinu kao opciju. Toga su svjesni i u turističkim zajednicama koje nade polažu u domaće goste, odnosno turiste iz susjednih zemalja poput Srbije.

Situacija je takva da je zbog pandemije koronavirusa turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i ove godine pod znakom pitanja. Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a, nedavno je u razgovoru za Fenu kazao kako se situacija prati te će, nakon što stanje bude jasnije, krenuti u marketinšku kampanju.

Održivi turizam u kontekstu oporavka ovog sektora ekonomije treba navesti kako je administracija SAD-a, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), nedavno pokrenula petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji će, kroz poticanje saradnje među svim razinama vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini od negativnog utjecaja pandemije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U FEDERACIJI BIH VIŠE OD 24.000 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U 2023. GODINI

0
Tokom 2023. godine na cestama u Federaciji BiH dogodilo se 24.300 saobraćajnih nesreća , što je za 13,9 posto više u odnosu na 2022. godinu.