NEVJEROJATAN SLUČAJ: NIJE IMAO POJMA DA VLADA PANDEMIJA IAKO JE DVA PUTA BIO ZARAŽEN KORONOM – ‘KAO DA JE SVE PRESPAVAO’

Tinejdžer iz Velike Britanije probudio se iz kome nakon 11 mjeseci – apsolutno nesvjestan toga da se svijet našao u pandemiji novog koronavirusa, kojim je i sam dva puta bio zaražen.

Josepha Flavilla (19) 1. marta 2020. udario je automobil dok je pješačio prema svom domu u Staffordshireu. Nesreća se dogodila tri sedmice prije nego što je Velika Britanija ušla u prvi nacionalni lockdown, a Joseph je narednih pola godine neprestano bio u stanju kome. U septembru je otvorio oči i treptanjem pokušavao komunicirati s porodicom i zdravstvenim osobljem. Reagirao je samo očima, a povremeno bi ponovno pao u komu.

Potom je prevezen na rehabilitaciju u neurološku kliniku, gdje se nalazi posljednja četiri mjeseca. Tokom tog razdoblja mladiću je dva puta potvrđena zaraza koronavirusom, jednom dok je bio u komi te ponovno nakon što se probudio. Srećom, oba puta uspješno je izliječen.

Prema riječima liječnika, njegov oporavak napreduje polako, ali sigurno. Posljednjih sedmica uspijeva pomicati ruke i noge.

  • Zaista se trudi. Trepće nam i smiješi se, a podigne i udove kad mu se kaže, napreduje. Pokušavamo ostati pozitivni. A kako objasniti nekome ko je bio u komi da se pojavila pandemija? Ne znamo koliko razumije, mozak mu je prilično oštećen. Nesreća se dogodila prije prvog lockdowna i Joseph kao da je sve prespavao”, kazala je njegova teta Sally Falvill-Smith za Daily Mail.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.