NEVJEROVATAN SLUČAJ: DJEVOJČICI PRONAŠLI ŠTAPIĆ OD LIZALA ZABIJEN U CRIJEVO GDJE JE BIO MJESECIMA

Dvogodišnja djevojčica iz Sirije hitno je prevezena u bolnicu nakon što je izgubila svijest. Liječnici su rekli da je bila već hladna na dodir.

Njeni su roditelji otkrili da se prethodnog dana žalila na bolove u trbuhu, povraćala i do osam puta te dobila temperaturu.

SPORNO JE GUTANJE ŠTAPIĆA OD LIZALA MJESECIMA RANIJE

Također su rekli da je njihova kći progutala štapić od lizala šest mjeseci ranije. Štapić od sedam centimetara tada joj je blokirao dušnik i nije mogla disati, ali liječnici u to vrijeme nisu smatrali da ima razloga za paniku i jednostavno su rekli roditeljima da bi ga djevojčica sama trebala izbaciti i da prate njen izmet.

Nakon što je mjesecima poslije primljena u bolnicu u nesvjestici, liječnici u Sveučilišnoj bolnici u Alepu napravili su joj ultrazvuk kako bi otkrili glavni uzrok njezinog stanja. U šupljini između crijeva i drugih organa uočena je nakupina tekućine – znak perforiranog crijeva.

Hirurzi su izvukli tekućinu kako bi smanjili pritisak i omogućili da se protok krvi stabilizira prije nego što su je operirali. Potom su otkrili da joj je štapić od lizala probušio ileum – posljednji dio tankog crijeva.

ŠTAPIĆ JE IZVAĐEN, A REZ NA CRIJEVIMA USPJEŠNO ZAŠIVEN

Pomno je praćena na jedinici intenzivne njege nekoliko dana prije nego što su je liječnici otpustili. Djevojčica se potpuno oporavila 11. aprila, a njezin je slučaj zabilježen u naučnom časopisu.

Za dlaku je izbjegla komplikacije koje su je mogle ubiti da nije bila pravilno liječena, rekli su. Prema izvještaju:

  • Perforacija ileuma nastala nakon gutanja stranog tijela rijetka je komplikacija opasna po život koja zahtijeva kiruršku intervenciju. U našem slučaju, progutani predmet koji je prouzrokovao povredu bio je plastični štapić od lizala, šupalj i dug sedam centimetara i promjera dva milimetra – rekli su liječnici.
  • Prema našim saznanjima, ovo je prvi prijavljeni slučaj pedijatrijske perforacije ileuma zbog progutanog štapića od lizala – zaključili su.

Slučaj djevojčice zabilježen je u Journal of Pediatric Surgery Case Reports.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE