NEVJEROVATNO JE ŠTA VAM JAJA MOGU NAPRAVITI: ISTRAŽIVANJE OTKRILO JESU LI JAJA ZDRAVA ILI NEZDRAVA ZA SRCE

Jaja jedemo gotovo svakodnevno i znamo da su hranjiva i zdrava. No postoje pomalo kontradiktorini dokazi da su zbog holesterola, nezdrava za srce.

Na primjer, studija objavljena 2018. godine u časopisu Heart u kojoj je sudjelovalo oko pola miliona odraslih u Kini, otkrila je kako osobe koje na dnevnoj bazi konzumiraju jedno jaje, imaju značajno niži rizik od srčanih bolesti i infarkta od osoba koje ih jedu puno rjeđe.

Autori studije istražili su kako konzumacija jaja utječe na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi. I to kako bi shvatili procese koji utječu na zdravlje, prenosi Science Daily.

Umjerena konzumacija pospješuje zdravlje srca

Profesor sa Univerziteta Peking Lang Pan s timom je odabrao 4.778 sudionika u istraživanju. Od kojih je 3,401 imao neku kardiovaskularnu bolest, a 1,377 osoba nije. Naučnici su mjerili metabolite u plazmi iz krvi pacijenata i više od 20 vrsta metabolita povezali su s razinom konzumacije jaja.

Rezultat analize bio takav da su osobe koje su umjereno jele jaja imale više bjelančevina u krvi. Kao i molekula koje pomažu čišćenju holesterola u žilama, te štite od začepljenja žila.

Kod osoba koje su jele manje jaja, razine dobrih metabolita su bile niže, a štetnih više. U usporedbi s osobama koje su ih redovno jele.

  • Naši rezultati pokazuju kako umjerena konzumacija jaja može pomoći u zaštiti zdravlja srca”, rekao je Canqing Yu, profesor s pekinškog univerziteta.?

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.