Donosimo recept za čorbu od blitve i krompira, jednostavno jelo koje vraća ravnotežu i prija cijelom organizmu.

Ova proljetna čorbica je odlična opcija za lagani ručak. Osim što je brzo gotova, sadrži mnoštvo korisnih nutrijenata i ne opterećuje probavni sistem.

Sastojci:
1 mala glavica crnog luka (oko 40 g)

2 stabljike mladog luka

2 čehna bijelog luka

30 ml ulja

300 g krompira

30-ak listova blitve

1,5 kašičica soli

1/2 kašičice crnog bibera

2 litra vode

40 g rezanaca

1 žumance

220 g jogurta

Blitva i krompir na kašiku: Lagana i zdrava čorbica za oporavak

Priprema:
Sitno isjeckajte crni, mladi i bijeli luk. Dinstajte ih na ulju 3–4 minute.

Krompir ogulite i narendajte. Dodajte u tavu i promiješajte.

Ulijte vodu, posolite i pobiberite. Kuhajte oko 20 minuta.

U međuvremenu očistite blitvu i isijecite listove na tanke trakice.

Nakon 20 minuta, dodajte blitvu i rezance u lonac. Kuhajte još 6–7 minuta.

U posebnoj posudi umutite žumance s jogurtom, dodajte nekoliko kašika vruće čorbe da se smjesa temperira, zatim sve vratite u lonac i promiješajte.

Zašto blitva zaslužuje mjesto na vašem jelovniku?
Blitva je niskokalorična, a izuzetno bogata hranljivim materijama. Sadrži vitamine C, A, K i B kompleks, kao i važne minerale poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma i kalcijuma. Puna je vlakana, što pozitivno utiče na probavu, a njeni prirodni antioksidansi pomažu tijelu da se nosi sa oksidativnim stresom.

Kuhana blitva je lako svarljiva i pogodna za obroke nakon težih jela, što je čini idealnim izborom za dan ili dva nakon praznične gozbe.