'Domaćinski ručak' je nova kulinarska emisija Hayat TV u kojoj takmičari imaju priliku predstaviti pripremu omiljenog ručka kroz bogatstvo tradicionalnih okusa i porodičnih priča.
Ove sedmice ugostili smo tri takmičarska para koji su spremali domaćinski ručak pod budnim okom chefa Emira.
Punjene mirisne košarice s pilećom salatom, kruška od pire krompira punjena s teletinom i kolač od špinata u čaši osvojili su chefa i takmičare. Emir Ovčina i Minela Pita pokazali su zavidno znanje i vještine u kuhinji, a u nastavku vam donosimo pobjedničke recepte.

Predjelo: Punjene mirisne košarice sa pilećom salatom
Sastojci:
350 gr pilećeg filea
200 gr milerama
150 gr majonze
1 kašičica senfa
4-5 kiselih krastavaca
100 gr kikirikija
100 gr susama
1 pakovanje tvrdog sira (parmezan)

Priprema:
1. Skuhati pileća prsa, ohladiti, izrezati.
2. Sir isjeckati u sjecku i na dobro zagrijanoj teflon tavi stavljati male hrpice sira i kratko pržiti s jedne i druge strane (ne da se prepeče, treba da je elastičan) u kalup od mafina staviti pećen sir i udubiti sa čašom da se dobije oblik košarice.
2. Prepržiti kikiriki pa ga isjeckati zatim i susam tostirati.
3. Majonezu, pavlaku, senf, isjeckane kisele krastavce dobro sjediniti dodati isjeckanu piletinu, tostiran susam i kikiriki, sve dobro izmiješajte, začiniti po želji i ovim nadjevom puniti košarice.
Glavno jelo: Kruška od pire krompira punjena sa teletinom
Sastojci:
Krompir
Teleće šnicle (oko 400 gr)
Koncentrat paradajza
Luk
Jaja
Prezla
Brašno
Klinčići (dekoracija)
Puter

Priprema:
1. Skuhati krompir, procjediti, posoliti i dodati putera, sve dobro izgnječiti kao za pire krompir.
2. Teletinu izrezati na sitne kockice prepržiti sa lukom, uz dodavanje vrlo malo vode da teletina malo omekša, začiniti, dodati koncentrat paradajza još malo prodinstati da se sjedini sa koncentratom (teletina ne smije biti u nekom sosu, jer bi sos curio prilikom punjenja krompira).
3. Uzeti manju količinu pire krompira napraviti udubljenje i puniti teletinom, oblikovati lopticu i praviti oblik kruške na vrh staviti jedan karanfilčić i lisku peršuna (dekoracija).
4. Zatim izrađenu krušku uvaljati u brašno, jaje i prezlu i vrlo kratko pržiti u dubokom ulju da dobije lijepu žučkastu boju. Prilog po želji!
Desert : Kolač od špinata u čaši
Sastojci:
2 jaja
100 g šećera
60 ml ulja
50 ml mlijeka
60 g brašna
50 g gustina
1 prašak za pecivo
Sok od jednog limuna
Vanilin šećer
150 g svježeg špinata
Krema:
500 ml mlijeka
3 pune kašike gustina
6-7 kašika šećera
125 g putera
100 gr bijele čokolade
Dekoracija:
100 gr. bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Kora:
1. Špinat potopiti u ključalu vodu, treba da stoji 10 tak minuta, zatim ga blanširati u hladnoj vodi da bi ostala lijepa zelena boja.
2. Špinat,ulje, mlijeko i limun staviti u blender i izblendati i dodati u prethodno umučenim jajima (ovo su mokri sastojci).
3. Sastaviti suhe sastojke, izmješati.
4. Spojiti suhe i mokre sastojke, sjediniti lagano.
5. Koru izliti u veliki pleh od rerne i peći na 180 stepeni nekih 10 tak minuta, paziti da kora ne dobije tamnu boju.
Krema:
400 ml mlijeka staviti da prokuha i u to dodati 100 ml mlijeka gustin i šećer koje smo prethodno dobro sjedinili i umutili. U vruće dodati 100 gr. Bijele čokolade da se istopi. Ostaviti da se uhladi.
Kada se smjesa ohladila, smjesu treba dobro izmiksati i u to dodati puter koji smo prethodno malo izradili. Kada je kora pećena rezati na kolutove pa redati u čaše kora-fil-kora-fil-kora na kraju staviti po želji kreme i preliti ganažom od bijele čokolade. Na vrh dodati izmevljene zelene kore koja nam je ostala.