Suhi sastojci:

1 šolja kukuruznog brašna (fino ili srednje mljeveno)
½ šolje pšeničnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
prstohvat bibera
½ kašičice mljevenog kumina
½ kašičice korijandera (po želji)
½ kašičice dimljene paprike (može i obična)

Vlažni sastojci:

1 šolja biljnog jogurta ili pavlake (ili mješavina biljnog mlijeka i limunovog soka)
⅓ šolje ulja (npr. suncokretovo ili maslinovo)
1 kašika jabukovog sirćeta (ili limunovog soka)
½ šolje vode (po potrebi za teksturu)

Povrće i dodaci:

1 glavica crnog luka, sitno sjeckana
1 crvena paprika, isjeckana na kockice
1 šolja kukuruza (svježeg, iz konzerve ili zamrznutog)
1 manji ljuti feferon, sitno sjeckan (opciono)
šaka svježeg peršuna, mirođije ili mladog luka, sjeckano

Ideja za brzi ručak: Zapečena pita od kukuruznog brašna i povrća

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C i podmažite četvrtasti pleh srednje veličine ili obložite papirom za pečenje.

U tavi zagrijte malo ulja i propržite luk i papriku dok ne omekšaju (5-7 minuta). Dodajte kukuruz i ljutu papriku ako koristite, pa kratko propržite još 2 minuta. Sklonite sa vatre.

Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi.

U drugoj posudi pomiješajte sve vlažne sastojke, pa ih dodajte suhim sastojcima. Miješajte dok se sve ne sjedini, ali nemojte predugo.

Dodajte proprženo povrće i sjeckano začinsko bilje u smjesu, pa sve lagano promiješajte. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo vode.

Sipajte smjesu u pripremljeni pleh, ravnomjerno je rasporedite i po želji pospite sa malo sjemena (suncokret, susam).

Pecite 25-30 minuta, ili dok pita ne porumeni i ne bude čvrsta na dodir. Probajte čačkalicom – ako izađe suha, gotovo je.

Ostavite da se prohladi 10 minuta prije sječenja.