U nekim krajevima se naziva još i bjelopita, a kako to obično bude recept se razlikuje od mjesta do mjesta. Naime, u nedostatku nekih namirnica, uvijek možete improvizirati.
Sastojci:

pet jaja
pola pakovanja gotovih kora za pitu
nekoliko kašika svježeg sira (možete koristiti i pavlaku kao zamjenu)
300 mililitara mlijeka
Ulje

Jeste li probali jajušu? Starinsku pitu koju možete spremiti i za pola sata uz gotove kore

Priprema:

Najprije uključite rernu na 200 stepeni kako bi se zagrijala. Umutite jaja, nekoliko kašika svježeg sira ili pavlake te 300 mililitara mlijeka. Uljem namastite tepsiju pa stavite dvije kore.

Prelijte s nekoliko kašika smjese pa stavite jednu koru, ponovite postupak dok vam ne ostane jedna kora s kojom ćete pokriti pitu. Na kraju, premažite koru s malo ulja i po želji pospite sa sjemenkama susama. Pitu stavite u zagrijanu rernu i pecite nekih 20 minuta.