Prethodno je oprano i nasjeckano, što nam štedi dragocijeno vrijeme u kuhinji, a i traje mnogo duže od svježih proizvoda.
Hranjive materije
Budući da se smrznuto povrće brzo zamrzava dok mu je nivo hranjivih materija na vrhuncu, ono zapravo može imati više hranjivih materija od svježeg povrća koje je neko vrijeme stajalo u prodavnici. Smrznuti brokoli, na primjer, dokazano ima više vitamina B2 od svježeg brokolija. Slično tome, smrznuti kelj sadrži više antioksidansa od svježeg kelja.
Smrznuto povrće traje duže
I dok postoji povrće koje ima prilično dug rok trajanja, poput krompira i šargarepe, često nam se desi da ne uspijemo da potrošimo sve što smo kupili. U tom slučaju zamrzavanje povrća za koje znamo da ga nećemo iskoristiti najbolja je stvar koju možemo da uradimo kako bi duže trajalo. Naravno, možete i odmah kupiti smrznuto povrće čiji je rok trajanja najčešće oko 12 mjeseci.
Treba li ga odmrzavati?
Prvo pitanje koje većina ljudi postavlja o kuhanju sa smrznutim povrćem je treba li ga odmrznuti prije upotrebe. U većini slučajeva odgovor je NE! Dodavanje smrznutog povrća u šerpu, posudu za pečenje ili tiganj dok je još smrznuto uopšteno će dati najbolje rezultate.
Jedini izuzetak od ovoga pravila je špinat. On pušta više vode prilikom odmrzavanja od većine povrća, pa, osim ako ga ne koristite u čorbi gdje dodatna tečnost neće biti važna, špinat prvo odmrznite i ocijedite, pritom istiskujući sav višak vode.
Kako ga kuhati?
Smrznuto povrće može se kuhati u vodi, na pari, možete ga dinstati, pržiti ili peći. Različite veličine i vrste povrća zahtijevaće različito vrijeme kuhanja, pa preporučujemo da uvijek provjerite uputstva na pakovanju. Uopšteno, smrznutom povrću neće biti potrebno toliko vremena za kuhanje kao svježem. Uzmite u obzir da se ono prije zamrzavanja blanšira, čime je proces kuhanja već započeo.

Prekuhavanje će ga učiniti gnjecavim i neprivlačnim. Zapravo, neko povrće uopšte nije potrebno kuhati. Pri dodavanju u salate od tjestenine, samo ga dodajte vrućoj testenini i pustite da se temperature uravnoteže!
Osnovna poređenja vremena kuhanja zavisno od načina pripreme:
Dinstano smrznuto povrće: od 5 do 8 minuta
Pečeno u rerni: 20 do 25 minuta
Smrznuto povrće na žaru: između 5 i 10 minuta (NovostiMagazin)