Kad stignu prve proljetne jagode, malo što može nadmašiti jednostavan, domaći kolač koji miriše na djetinjstvo i obiteljske trenutke. Ovaj starinski recept pravi je dokaz da za vrhunski okus nije potrebna komplicirana priprema – samo nekoliko osnovnih sastojaka, malo ljubavi i šaka zrelih jagoda.

Sastojci:

3 jaja

150 g šećera

1 vanilin šećer

100 ml ulja

200 ml jogurta

250 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

300 g svježih jagoda

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Jagode najprije operite, ocijedite i narežite na komadiće. Lagano ih pospite s malo brašna kako se tijekom pečenja ne bi slegnule na dno biskvita. U većoj posudi miksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Potom dodajte ulje, jogurt i prstohvat soli, pa sve kratko promiješajte.

U posebnoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo, a zatim ga postupno umiješajte u tekuću smjesu. Dobivenu masu izlijte u prethodno nauljeni i pobrašnjeni lim za pečenje dimenzija otprilike 20 x 30 cm. Po vrhu rasporedite narezane jagode i lagano ih utisnite.

Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C otprilike 35 do 40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavite da se ohladi, a zatim ga obilno pospite šećerom u prahu.