Kiflice, štangice, slanci, klipići… zovemo ih na stotine načina, a punimo na hiljade. Ali jedno je sigurno, svi ih volimo. Donosimo vam recept za najmekše na svijetu – sigurno ih nećete praviti samo jednom!
Sastojci
-700 grama glatkog brašna
-10 grama soli
-10 grama šećera
-7 grama suhog kvasca
-50 ml ulja
-75 grama putera
-200 ml hladog mlijeka
-jedan čvrsti jogurt (180 grama)
-jedna kašika sirćeta
-nadjev po želji i ukusu
-malo mlijeka za premazivanje
-razmućeno jaje za premazivanje
-sjemenke za posipanje
Priprema
U brašno dodati so, šećer, suhi kvasac prema tačnoj količini navedenoj u listi sastojaka pa dobro promiješati. Posudu ili lončić staviti na vatru pa dodati ulje i puter. Čim sve zakuha, odnosno puter se otopi, maknuti s vatre.
Sada dodati hladno mlijeko, jogurt i sirće pa sve dobro promiješati i odmah izliti u posudu gdje ćete umijesiti tijesto. Dodati polovinu brašna i miješati minutu. Dodati opet polovinu brašna pa nastaviti miješati približno dvije minute. Dodati preostalo brašno i umijesiti tijesto. Ostaviti poklopljeno ili pokriveno 45 minuta, kako bi se udvostručilo. Nakon tog vremena, tijesto samo promijesiti, piše Avaz.
Pobrašniti podlogu pa razvaljati tijesto u krug, debljine nekih 4-5 milimetara otprilike. Rezati oblike u više trokuta pa dodavati nadjev po želji i ukusu. Kiflice zamotati i premazati sa malo mlijeka i ostaviti da se dižu svega pola sata na sobnoj temperaturi. Nakon tog vremena, premazati kiflice razmućenim jajetom i posipati sjemenkama (čia sjemenke, lan, susam, mak ili slično).
Potom kiflice peći 18 minuta na 200 Celzijusovih stepeni. Naravno, svaka rerna drugačije peče pa prilagodite vrijeme pečenja kiflica svojoj rerni i “zavirite”, s vremena na vrijeme, u rernu.