Kiflice, štangice, slanci, klipići… zovemo ih na stotine načina, a punimo na hiljade. Ali jedno je sigurno, svi ih volimo. Donosimo vam recept za najmekše na svijetu – sigurno ih nećete praviti samo jednom!

Sastojci

-700 grama glatkog brašna

-10 grama soli

-10 grama šećera

-7 grama suhog kvasca

-50 ml ulja

-75 grama putera

-200 ml hladog mlijeka

-jedan čvrsti jogurt (180 grama)

-jedna kašika sirćeta

-nadjev po želji i ukusu

-malo mlijeka za premazivanje

-razmućeno jaje za premazivanje

-sjemenke za posipanje

Priprema

U brašno dodati so, šećer, suhi kvasac prema tačnoj količini navedenoj u listi sastojaka pa dobro promiješati. Posudu ili lončić staviti na vatru pa dodati ulje i puter. Čim sve zakuha, odnosno puter se otopi, maknuti s vatre.

Sada dodati hladno mlijeko, jogurt i sirće pa sve dobro promiješati i odmah izliti u posudu gdje ćete umijesiti tijesto. Dodati polovinu brašna i miješati minutu. Dodati opet polovinu brašna pa nastaviti miješati približno dvije minute. Dodati preostalo brašno i umijesiti tijesto. Ostaviti poklopljeno ili pokriveno 45 minuta, kako bi se udvostručilo. Nakon tog vremena, tijesto samo promijesiti, piše Avaz.

Pobrašniti podlogu pa razvaljati tijesto u krug, debljine nekih 4-5 milimetara otprilike. Rezati oblike u više trokuta pa dodavati nadjev po želji i ukusu. Kiflice zamotati i premazati sa malo mlijeka i ostaviti da se dižu svega pola sata na sobnoj temperaturi. Nakon tog vremena, premazati kiflice razmućenim jajetom i posipati sjemenkama (čia sjemenke, lan, susam, mak ili slično).

Potom kiflice peći 18 minuta na 200 Celzijusovih stepeni. Naravno, svaka rerna drugačije peče pa prilagodite vrijeme pečenja kiflica svojoj rerni i “zavirite”, s vremena na vrijeme, u rernu.