Kako paradajz ne može dugo ostati svjež u frižideru, a u vrtu ih imate previše, iskoristite ih i napravite umak koji se može upotrebljavati za ukusne obroke tokom cijele zime.

Za recept za pasirani paradajz potrebna su vam samo tri sastojka: 1,5 kg paradajza, 250 g šećera, so po želji (do pet kašičica).

Postupak pripreme:

Operite i očistite paradajz, pa ga nasjeckajte na polovine ili četvrtine.

Sve staviti u veliki lonac da se kuha.

Dodajte kašičicu soli i šećera, pa kuhajte oko 45 minuta.

Pusti da se malo ohladi i ispasirajte.

Napravite umak s paradajzom od samo tri sastojka

Ispasirani paradajz kuhajte oko dva sata na laganoj vatri uz miješanje.

Dodajte još oko četiri kašike soli i malo šećera.

Probajte i dodajte još šećera i soli ako je potrebno.

Savjet: Pasirani paradajz možete čuvati u staklenim flašama ili teglama ili u vrećicama za zamrzavanje i koristiti tokom cijele zime. (tl)