Riječ je o poznatom francuskom desertu poznatim pod imenom gâteau magique.

Potrebni sastojci: jedna jabuka, oguljena i narezana na tanke kriške, četiri jaja, odvojen bjelanjak i žumanjak, 100 g brašna, 160 g bijelog šećera, 480 ml mlijeka.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 165 stepeni Celzijusa i obložite posudu za pečenje masnim papirom.

Na dno posude stavite sloj jabuka tako da ih slažete jednu do druge te dodajte još jedan sloj jabuka.

Ne trebaju vam ulje i maslac: Volite voćne deserte, ovaj kolač s jabukama će vas oduševit

U posudi pomiješajte bjelanjke i ostavite ih u frižider.

U drugoj posudi miksajte žumanjak, brašno, šećer i pola mlijeka.

Mikserom mutite na jakoj brzini dok se ne uklone sve grudvice. Potom dodajte ostatak mlijeka i umiješajte.

Uzmite bjelanjke pa ih polako dodajte smjesi dok lagano miješate da se sve poveže.

Smjesu prelijte preko jabuka i pecite oko 45 minuta. Gornji dio kolača bi trebao biti smeđe boje.

Neka se kolač ohladi prije serviranja. (tl)