Jedan od najpoznatijih svjetskih kulinarskih magazina Taste Atlas, u svoje top liste često stavlja bosanskohercegovačke specijalitete.
Jasno je koliko je bosanskohercegovačka kuhinja kvalitetna i koliko su naša domaća jela, pića i drugi specijaliteti cijenjeni širom svijeta.
Potvrda tome je i činjenica da jedan od najpoznatijih svjetskih kulinarskih magazina Taste Atlas, u svoje top liste često stavlja bosanskohercegovačke specijalitete.
To se dogodilo još jednom, kada je pomenuti magazin napravio spisak najboljih svjetskih jela čiji je glavni sastojak jabuka.
Naime, ova poslastica zauzela je četvrto mjesto na ovoj top-listi.
- Jabukovača je tradicionalna bosanska pita od jabuka. Ona potiče iz Sarajeva. Priprema se na isti način kao i baklava, uz dodatak sjeckane jabuke. Tanko tijesto se razvije uz kombinaciju rendane jabuke, šećera, vanilinog šećera, oraha i limunovog soka.

Zatim se zarola i poreda u tepsiju. Kada se servira, jabukovača je obično izrezana na kriške i zaljevena šerbetom - kombinacijom šećera, meda i limunovog soka, navodi se u opisu jabukovače.