Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
Među vrstama koje se najčešće nalaze na meniju su jabuke i banane, zahvaljujući svom prijatnom ukusu i hranljivosti. Ipak, naučno istraživanje sprovedeno na jednom američkom univerzitetu ukazuje na to da se među brojnim vrstama voća može izdvojiti i jedno koje je naročito bogato korisnim sastojcima i donosi dodatne benefite za zdravlje.
Iako banane sadrže mnogo šećera, posljednjih godina često se ističu kao vrlo zdravo voće zbog visokog sadržaja kalijuma, magnezijuma, vlakana, vitamina C i vitamina B6. Međutim, sada su dobile ozbiljnu konkurenciju, i to u vidu jednog od najvažnijih plodova mediteranske ishrane – limuna, posebno onog sorte sicilijana koja dolazi iz Italije.
Istraživanje sa Univerziteta Vilijam Paterson pokazalo je da sicilijanski limun sadrži visoko koncentrisane hranljive materije, posebno vitamin C i antioksidante poput flavonoida.
Sicilijanski limun je najpoznatiji po svom kiselom ukusu, ali upravo ta kiselost ga čini tako blagotvornim.
Tako uz banane, jabuke, narandže i drugo voće iz mediteranske kuhinje, limun sve više zauzima značajno mjesto, zahvaljujući brojnim zdravstvenim blagodetima, što potvrđuju i pomenuto američko istraživanje.