Nevjerovatno jednostavna za pripremu, kajgana je jedno od omiljenih jela za doručak. No, ako niste zadovoljni njenim okusom, možda biste za kremastiju teksturu trebali koristiti jedan sastojak.

Kada se pravi kajgana, obično se kao sastojak dodaje mlijeko. Međutim, neki savjetuju da mlijeko zapravo može uzrokovati takoreći vodenast okus" te da za kremastiju teksturu treba koristiti kukuruzni škrob.

S druge strane, neki kažu da mlijeko ne igra značajnu ulogu u tome, ali da dodavanjem kukuruznog škroba možete značajno poboljšati okus vaše kajgane.

Mandy Lee, koja na svom blogu Lady and Pups dijeli recepte i savjete za kuhanje i dom, otkrila je da su jaja bez kukuruznog škroba bila dobra, ali čvršća. Međutim, okus onih koje je pravila sa škrobom bila su drastično ukusnija. S tim u vezi, podijelila je recept za kajganu s kukuruznim škrobom.

Niste zadovoljni okusom kajgane? Ovaj sastojak dat će joj kremastiju teksturu

Potrebna su vam tri velika jajeta, pola kašike mlijeka za svako jaje, dvije kašičice kukuruznog škroba, tri kašike neslanog maslaca.

Razbijte jaja u posudu, a u posebnoj šolji pomiješajte mlijeko i kukuruzni škrob dok ne dobijete smjesu bez grudvica. Potom tu smjesu dodajte jajima i miksajte dok ne postane glatko. Začinite solju.

Zagrijte tavu s neprianjajućim dnom na jakoj vatri dok se ne zagrije, zatim dodajte maslac (trebao bi odmah "zacvrčati"). Pričekajte da se maslac otopi i počne stvarati mjehuruće, ali prije nego što porumeni. Dodajte umućena jaja. Pričekajte tri sekunde bez miješanja, dok krajevi jaja ne počnu stvarati mjehuriće.

Zatim maknite tavu s vatre i počnite miješati jaja nekih desetak sekundi. Jaja će upiti sav maslac, ali će ostati djelomično nedovoljno kuhana.

Prebacite na tanjir i nemojte čekati da izgledaju potpuno kuhano. Ovo razdoblje hlađenja omogućuje preostaloj toplini da nježno dokuha jaja, pomažući im da zadrže vlagu i sprječavajući njihovo isušivanje.

Naime, kukuruzni škrob oblaže proteine jaja kako bi im pomogao zadržati vlagu i spriječio njihovo prebrzo zgrušavanje. To stvara glatkiju i svilenkastiju teksturu.

Uz to možete dodati biber ili neki drugi začin na kraju prženja kako obogatili okus. No, nemojte ih stavljati na početku pripreme kako začini ne bi utjecali na teksturu.