Bosanska i turska kuhinja isprepletene su vijekovima, baš kao i historije naših naroda. Tokom Osmanskog perioda, turska kultura ostavila je dubok trag na prostorima Bosne i Hercegovine, a posebno u gastronomiji.
Mnoge današnje bosanske delicije, poput bureka, dolme, sogandolme, kadaifa, hurmašica i raznih čorbi, korijene vuku upravo iz turske kulinarske tradicije, prilagođene lokalnim ukusima i namirnicama. U okviru ''Sedmice turske kuhinje'', u našem studiju ugostili smo Fatiha Kucukindjea, oficijelnog kuhara Ambasade Republike Turske u Sarajevu.
Fatih već deset godina živi u BiH i kroz svakodnevni život i rad prepoznaje koliko su bosanska i turska kuhinja slične ne samo po sastojcima, već i po duhu: toplini doma, porodičnim obrocima i poštovanju prema tradiciji.
Naš chef Miran Karić, veliki zaljubljenik u tradicionalnu kuhinju, sa posebnim zanimanjem ispratio je Fatihevu pripremu jela koja su spoj klasične turske elegancije i domaćeg šarma. Zajedno su razgovarali o kulinarskoj baštini, naslijeđu i značaju očuvanja autentičnih recepata.

Emisiju je obogatila i Samra Mehmedović, asistentica atašea za kulturu, turizam i promociju Ambasade Republike Turske u BiH, koja je govorila o značaju ''Sedmice turske kuhinje'' kao mosta između naroda, kultura i okusa.
''Sedmicu turske kuhinje'' gledajte u petak, 23. maja, u 18:00 sati. Upoznajte recepte, običaje i priče koje svjedoče o stoljetnom prijateljstvu između Bosne i Hercegovine i Turske.