Možete ih pripremiti tako da ih prvo prokuhate, a zatim sameljete, a možete ih i ostaviti cijele.

Postoje dvije varijante jako zdravog doručka sa zobi od cjelovitih zrna:

Slana – s jajem, mladim sirom, kiselim vrhnjem.

Slatka - s grožđicama, medom, jabukom, cimetom, kakaom.

Evo zašto je dobro započeti jutro s ovim doručkom:

Stimulira crijeva
Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju crijeva, potičući zdravu probavu. Također pomažu u poboljšanju cjelokupnog zdravlja gastrointestinalnog trakta osiguravajući da hrana stigne tamo gdje treba u određenom vremenskom razdoblju.

Istraživanja dokazuju prednosti zobenih pahuljica za zdravo srce i smanjeni rizik od srčanih bolesti. Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zrnu zobi čine je izvrsnim izborom za doručak za sve kojima je potrebno sniziti razinu lošeg kolesterola.

Istraživanje provedeno na 2 milijuna ljudi u Europi pokazalo je da visoka razina dijetalnih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Kako biste izbjegli ovu neugodnu bolest, jedite što više zobenih pahuljica.

Jedna je studija otkrila da redovito jedenje zobenih pahuljica za doručak može imati isti učinak kao i uzimanje lijekova za visoki krvni tlak. Zobene pahuljice, međutim, samo su pomoć u snižavanju krvnog tlaka i ne bi trebale zamijeniti lijekove.

Primarno topivo vlakno u zobi poznato kao beta glukan djelomično se otapa u vodi kada se proguta, tvoreći gustu tvar u želucu koja ima snažne zdravstvene prednosti. Jedna od glavnih prednosti ovih vlakana je njihova sposobnost da pomognu u snižavanju razine šećera u krvi i smanjenju inzulinske rezistencije kod osoba s dijabetesom tipa 2.
Pomaže u regulaciji tjelesne težine
Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem s gubitkom kilograma jer stalno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Zobene pahuljice stvaraju osjećaj sitosti dulji dio dana i čiste tijelo od toksina. Na primjer, ako za doručak jedete zobene pahuljice napravljene od visokokvalitetnih zobenih pahuljica, nećete biti gladni u nastavku jutra.

Ovo je najzdraviji doručak: Topi kilograme i masnoće, jača srce i crijeva

Kako pripremiti zobene pahuljice?
Kupite zobene pahuljice od cjelovitih žitarica i namočite ih preko noći u čistoj, hladnoj vodi. Ujutro ih kuhajte oko 15 do 20 minuta dok se zrna potpuno ne skuhaju (kao kada kuhate pšenicu). Dodajte sastojke po izboru i uživajte u zdravom doručku.

Slatki doručak:
Potrebno: 1 šalica zobenih pahuljica; 4 šalice biljnog mlijeka; 1 žlica meda; 1 žličica cimeta; 2 žličice grožđica. Sve stavite u zdjelu, pokrijte i ostavite preko noći u hladnjaku. Ujutro stavite u lončić i kuhajte oko 15 minuta dok se smjesa ne zgusne, a zobene pahuljice potpuno ne otope.