Kadaif potiče iz Palestine, ali je na područje Bosne i Hercegovine stigao dovoljno davno da ga se smatra domaćim specijalitetom. Kadaif se pravi na izgled vrlo jednostavno, ali postoje neka pravila koja kadaf čine tako ukusnom slasticom. Osim klaičnok kadaifa, naš Damir Rožajac odlučio se za Ekmek kadaif kremasti kolač koji svakoga oduševi na prvi zalogaj. Evo i Damirovog recepta za Ekmek kadaif i Hurmašice.
Za kadaif:
- 250 g suhi kadaif
- 150 g krupno mljeveni orasi
- 150 g puter (istopljeni) pripremiti ranije
Za agdu (sirup):
- 500 g šećer
- 600 ml voda
- 1 kašika Limunov sok

Za vanil kremu:
- 2 kesice vanilija pudinga Dolcela
- 6 kašika Šećeršećera
- 500 ml mlijeko
- 500 ml slatko vrhnje Dolcela
Za drugu kremu:
- 2 kom šlag krema od vanilije Dolcela
- 1 šlag fix Dolcela
Priprema kadaifa:
Kadaif rasporedite u pleh dimenzija 30x20 cm. Pospite ga mljevenim orasima. Prelijte istopljenim puterom tako da svaki dio bude dobro natopljen. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 160°C oko 40 minuta. Kadaif treba više da se suši nego da se peče.

Priprema agde:
U lonac stavite šećer i vodu, pustite da prokuha. Kad prokuha, kuhajte još 15 minuta. Na kraju dodajte kašiku limunovog soka. Ostavite agdu da se prohladi oko 10 minuta.
Zalijevanje kadaifa:
Pečeni kadaif ostavite da odstoji 10 minuta nakon vađenja iz pećnice. Agdu prelijte postepeno, u dva do tri navrata, kako bi se ravnomjerno upila.

Priprema vanil kreme:
Puding od vanilije pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka da dobijete glatku smjesu. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok ne zgusne. Vruću kremu odmah prelijte preko ohlađenog kadaifa. Ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema šlag kreme:
Pripremite šlag kremu prema uputama na pakovanju. Premažite je preko ohlađene vanilija kreme. Kadaif stavite u frižider da se dobro ohladi prije serviranja.
Sastojci za hurmašice
- 2 jaja
- 2 šoljice (75 ml) šećera
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 2 šoljice (75 ml) ulja
- 1 šoljica (75 ml) domaćeg kajmaka
- 520 gr brašna
- ½ praška za pecivo Dolcela

Agda
- 3 čaše (200 gr) šećera
- 3 čaše (200 ml) vode
- Limun
Hurmašice se peku u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Zalijevaju se vruće hurmašice vrućom agdom.