Odjel za potrošačke zdravstvene informacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvarda izdao je upozorenje u vezi s potencijalnim rizicima konzumacije proteinskih prašaka.
Proteinski prahovi često se smatraju brzim i jednostavnim načinom da se unese dovoljno proteina u danu. Posebno za one koji redovno idu u teretanu, unos dovoljne količine proteina ključan je za poticanje rasta mišića. Bez toga, odlazak u teretanu gubi smisao.
Aktivne osobe trebaju unositi između 1,2 do dva grama proteina po kilogramu tjelesne mase kako bi izgradile mišiće.
Uz konzumaciju hrane bogate proteinima poput piletine, govedine, ribe i jaja, proteinski prašci često se koriste kao dodatak koji pomaže u postizanju ciljanog unosa. Samo ih se pomiješa s vodom ili mlijekom i dobije se prilično ukusan napitak.

Međutim, iako jedna mjerica obično sadrži između deset i 30 grama proteina, prašci često uključuju i dodatne sastojke poput šećera, umjetnih aroma i zgušnjivača.
Osobe s alergijama na mliječne proizvode ili one koje teško probavljaju laktozu (mliječni šećer) mogu imati probavne smetnje ako koriste proteinski prah na bazi mlijeka.
Stručnjaci s Harvarda također se pozivaju na izvještaj istraživača neprofitne organizacije Clean Label project, koji su analizirali 134 proizvoda i otkrili čak 130 vrsta toksina. Istraživanje je pokazalo da mnogi proteinski prašci sadrže teške metale (olovo, arsen, kadmij i živu), bisfenol-A (BPA) - koji se koristi u izradi plastike - pesticide i druge zagađivače povezane s rakom i drugim zdravstvenim problemima, piše Net.hr.