Cijene na hrvatskom primorju već godinama su tema koja izaziva burne rasprave među turistima, ali i među samim domaćim gostima.

Dok jedni tvrde da je riječ o standardu koji prati rast popularnosti jadranskih destinacija, drugi sve češće ostaju šokirani računima koji stižu nakon običnog ručka ili večere.

Najnoviji primjer dolazi iz Stona, gdje je jedna Hrvatica podijelila račun iz poznatog restorana. Kako je napisala na svom X profilu, naručila je obrok za dvoje od par ostriga i salate od hobotnice do male orade i kolača – a kada je stigao račun, uslijedio je šok - piše Srpskainfo.

Račun sa hrvatskog primorja šokirao goste: Šta reći osim pljačka

Za hrvatsko primorje i cijene imam da izjavim da su popi**ili. Dakle, čuveni restoran u Stonu: 2 likera 1 litar kisele,4 ostrige, salata od hobotnice – 26 eura, jedna mala orada na žaru (max 300 gr) – 28.5 eura, salata 26, pola litra bijelog, dvije torte i dvije kafe – 104 eura - napisala je ona.

Iako je smatrala da je mogla da prođe jeftinije, uslijedili su komentari ljudi širom regiona, koji su otkrili da bi slično prošla i da je otišla bilo gdje drugo, kako u samoj Hrvatskoj, tako i u Srbiji i Crnoj Gori.

Kako tvrde turisti ali i lokalci, slična situacija vlada i u Novom Sadu, gdje su cijene u restoranima daleko od pristupačnih:

Račun sa hrvatskog primorja šokirao goste: Šta reći osim pljačka

Ja ne jedem te glavonošce uopšte a i ribu prilično slabo, ali pretpostavit ću da cijena toga nije baš mala? Elem, ovdje u Novom Sadu da odeš u neki kulturniji restoran, uzmeš dva aperitiva, jelo, salatu, piće, dezert i kafu, možda ćeš proći ispod 100 eura ali ne mnogo ispod.

Ni u Beogradu nije mnogo bolje, jer mnogi ističu da su računi za običan ručak ili večeru često papreni:

Prekjučer u Beogradu – 4 porcije roštilja, 4 salate i 4 pića (od toga 3 bezalkoholna) bez kolača i kafe, račun skoro 11.000 dinara (oko 180 KM). Pa ti gledaj…

Račun sa hrvatskog primorja šokirao goste: Šta reći osim pljačka

I oni koji su ljeto proveli u Crnoj Gori također potvrđuju da ništa nije jeftinije, posebno na popularnim destinacijama:

A bio sam sa suprugom na Adi Bojani, umjesto ostriga bili škampe na žaru, ostalo manje-više isto i platili 240 eura. Šta reći osim pljačka.

Ipak, oni koji su se odlučili za Italiju kažu da mogu dobiti znatno više za manje novca, pa iskustvo tamo djeluje mnogo povoljnije:

Ja sam zato išao ove godine na Sardiniju. Restoran sa dvije Mišelinove zvjezdice za nas četvoro – hrana i piće 93 eura.