Osvježenje koje svi volimo, sladoled, ovog ljeta stiže po višoj cijeni, a ključni razlog krije se u poskupljenju jednog od njegovih najvažnijih sastojaka - kokosovog ulja.

Cijene kokosovog ulja, esencijalnog za proizvodnju mnogih vrsta industrijskog sladoleda, u 2025. godini zabilježile su značajan rast, a stručnjaci predviđaju da će taj trend potrajati, s obzirom na to da potražnja i dalje nadmašuje ponudu.

Krajem maja, veleprodajna cijena filipinskog kokosovog ulja, koje se smatra referentnim na svjetskom tržištu, dosegnula je čak 2.800 dolara po toni, što je približno dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Nepovoljni vremenski uslovi u ključnim proizvođačkim zemljama poput Indonezije i Filipina, koje zajedno opskrbljuju tri četvrtine globalnih zaliha kokosovog ulja, negativno su utjecali na proizvodnju, direktno pospješujući rast cijena, piše Al Jazeera.

Analiza britanske poslovne konsultantske kompanije RIFT pokazuje da su cijene sladoleda na štapiću i u kornetima u supermarketima Velike Britanije već u maju porasle za 7,6 posto.

Rast cijena sladoleda: Zašto će osvježenje ovog ljeta koštati više?

Razlog tome je upravo skuplje kokosovo ulje koje, zbog svoje visoke tačke topljenja, industrijski proizvedeni sladoled čini stabilnim i čvrstim na sobnoj temperaturi, a pri tom ne narušava okus ni teksturu. Upravo je to ono što prehrambene kompanije cijene jer omogućava kvalitetan proizvod bez kompromisa.

Kokos, kao tropska biljka, oslanja se na specifične vremenske uvjete, kombinaciju obilnih kiša i sunca, koji su ove godine narušeni zbog pojave fenomena El Niño. Ovaj atmosfersko-okeanski fenomen izazvao je sušu i visoke temperature u jugoistočnoj Aziji, posebno u razdoblju od juna do oktobra prošle godine.

Na cijenu sladoleda dodatno utiče i politika korištenja kokosovog ulja u proizvodnji biogoriva. Filipinska vlada je u oktobru prošle godine povećala obavezu miješanja biodizela sa većim udjelom koko-metil estera, derivata kokosovog ulja, što je dodatno povećalo potražnju za ovom sirovinom.