Ukoliko želite nešto drugačiju baklavu, možete isprobati verziju s kokosom. Priprema nije komplikovana, važno je samo da pratite recept.

Recept smo pronašli na YouTube kanalu Domaći kuhar, gdje možete pronaći niz tradicionalnih recepata. U ovom receptu potrebno je da koristite čašu zapremine 200 mililitara.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 500 grama gotovih kora za baklavu
- 200 grama kokosovog brašna
- jedna vrećica praška za pecivo
- pet jaja
- jedna čaša šećera
- jedna čaša ulja
- jedna čaša jogurta
- pola čaše ulja za premazivanje kora
- maslac za premazivanje tepsije/kalupa

Za agdu je potrebno:

- 800 mililitara vode
- tri čaše šećera
- jedna vrećica vanilinog šećera

Priprema:

Za agdu će vam biti potrebna veća šerpa u koju ćete sipati 800 mililitara vode, tri čaše šećera i jednu vrećicu vanilin šećera. Kuhajte je 10 minuta na srednje jakoj vatri pa je ostavite da se ohladi.

Potom, umutite jaja i jednu čašu šećera pa dodajte jednu čašu ulja, jednu čašu jogurta, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Kada spojite sve sastojke, ostavite smjesu da stoji nekih 10 minuta.

Tepsiju ili kalup u kojem ćete peći baklavu, premažite s malo maslaca pa redajte tri kore koje ćete premazati s malo ulja. Stavite dio smjese i ponovo stavite tri kore. Nakon treće kore, stavljajte smjesu i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite smjesu i kore. Bitno je da posljednji sloj bude kora.

Kada završite s redanjem, baklavu izrežite prema željenom obliku. Pokrijte tepsiju papirom za pečenje i stavite da se baklava peče u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepenih nekih 10 minuta. Potom, sklonite papir, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite baklavu još 20 minuta.

Agdom prelijte pečenu baklavu, a onda prekrijte papirom za pečenje i pritisnite teškim predmetom kako bi se sastojci povezali.