Sedmica turske kuhinje, godišnja manifestacija posvećena bogatoj kulinarskoj tradiciji Turske, vraća se po četvrti put i bit će održana od 21. do 27. maja. Cilj manifestacije je promocija održivih, zdravih i tradicionalnih metoda pripreme hrane.

Ovogodišnja tema 'Klasična jela turske kuhinje' stavlja u fokus bezvremenske recepte koji čine samu srž turske gastronomije.

Sedmica turske kuhinje svake godine obilježava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Turske u zemlji i inostranstvu. Cilj ove inicijative je istaknuti bogato kulinarsko naslijeđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmjene, održivih praksi i duboko ukorijenjenih gastronomskih tradicija. I dok se svake godine fokus stavlja na drugačiju temu kako bi se prikazala raznolikost turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima temelju turske gastronomije - kroz različite događaje prožete toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

Jelovnik ovogodišnje Sedmice turske kuhinje donosi kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost i popularnost. Pod temom ''Klasična jela turske kuhinje", bit će predstavljena brojna tradicionalna jela, uključujući baršunastu čorbu od leće i aromatičnu Tarhana čorbu, İmambayıldı (patlidžan punjen lukom i paradajzom), Mantı (turske knedle) i Börek - slana peciva punjena raznovrsnim sastojcima, od krompira i sira do začinskog bilja i mljevenog mesa.

Sedmica turske kuhinje: Kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost

Ukusne kombinacije poput Karnıyarık (patlidžan punjen mljevenim mesom) sa rižom i Cacıkom (hladni jogurt s krastavcima), Kuru fasulye (gulaš od bijelog graha) uz rižu i ukiseljeno povrće, te miješana dolma (punjeno povrće) s jogurtom, ponudit će zdravo i autentično putovanje kroz srce turske domaće kuhinje.

Osvježavajuće salate poput Bostane i Çobana te raznovrsní Hoşaf - voćni kompoti, dodatno će obogatiti kulinarsko iskustvo. Za slatki završetak, tu su omiljeni turski deserti: Tavukgöğsü (puding od pilećih prsa), Kazandibi (karamelizirani mliječni puding) i nezaobilazna baklava.

Regionalni klasici iz svih krajeva Turske

Sedmica turske kuhinje ujedno je i svojevrsna izložba bogate regionalne raznolikosti ove zemlje. Svaka od 81 turske provincije predstavit će vlastitu interpretaciju tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i stoljećima kulturne razmjene. Od jela na bazi maslinovog ulja s egejske obale, preko smjelih i začinjenih specijaliteta jugoistočne Turske, pa sve do kuhinje bogate morskim plodovima s crnomorske obale - ova sedmica nudi pravo kulinarsko putovanje kroz raznolike regije.

Sedmica turske kuhinje: Kultna jela koja su kroz stoljeća zadržala svoju vrijednost

Kroz brojne regionalne događaje, posjetitelji će imati priliku okusiti lokalne klasike i doživjeti autentične okuse koji pričaju priče o svakodnevnom životu, kulturi i naslijeđu svake turske regije.

(Foto: TGA)