Zašto su borovnice tvoji novi najbolji prijatelj?
S okusom koji spaja sočnost i prirodnu slatkoću, borovnice su među najvoljenijim plodovima na tržištu. No osim što su nevjerojatno ukusne, borovnice su i nevjerojatno svestrane – od jednostavnih užina do sofisticiranih jela, ovo voće će svako jelo podići na viši nivo. Osim toga, borovnice su već godinama prepoznate kao superhrana zahvaljujući svom bogatstvu nutrijenata.
Da bismo saznali zašto su borovnice toliko zdrave, konzultirali smo stručnjake za ishranu i kulinarstvo, koji su podijelili sve što trebaš znati o ovom dragocjenom voću – od njegovih zdravstvenih koristi, savjeta za kupovinu, do načina kako najbolje uživati u njemu.
Borovnice potiču iz Sjeverne Amerike, gdje rastu na grmlju, a pripadaju porodici mnogih drugih bobica, poput brusnica. U Sjevernoj Americi postoje tri glavne vrste borovnica, koje se razlikuju prema regiji: Highbush u Središnjoj Americi, Rabbiteye na jugoistoku, te Lowbush u Maineu i Novoj Škotskoj. Sezona borovnica traje od juna do septembra, čineći ih simbolom ljeta i neizostavnim dijelom svakog ljetnog stola.

Zdravstvene prednosti borovnica: Ne samo slatke, već i ljekovite
Zašto su borovnice toliko cijenjene? Razlog leži u njihovim nevjerovatnim zdravstvenim svojstvima, koja ih svrstavaju među najmoćnije superhrane na svijetu.
Antioksidansi
Borovnice su među najboljim izvorima antioksidansa – spojeva koji štite naše tijelo od slobodnih radikala, opasnih molekula koje mogu oštetiti naše DNK i ćelije. Slobodni radikali nastaju prirodnim procesima u tijelu, ali takođe dolaze iz vanjskih faktora poput zagađenja ili duvanskog dima. Ako se slobodni radikali nakupe, mogu izazvati oksidativni stres, što doprinosi razvoju ozbiljnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja. Srećom, antioksidansi u borovnicama bore se protiv tih negativnih efekata, štiteći tijelo i pomažući mu da se oporavi.
Borovnice su bogate antocijaninima – biljnim pigmentima koji im daju prepoznatljivu plavo-ljubičastu boju. Ovi antocijani nisu samo odgovorni za boju, već imaju i neuroprotektivne osobine, poboljšavajući motoričke i kognitivne funkcije. Osim antocijanina, borovnice sadrže i druge antioksidante, poput vitamina C, kvercetina, polifenola i tanina, koji čine pravi koktel hranjivih tvari koje jačaju zdravlje.

Kako uživati u borovnicama?
Nema ograničenja kada je riječ o konzumaciji borovnica. Možete ih jesti svježe, jednostavno ih grickajući, ali one također mogu unaprijediti brojne druge pripreme, od smutija i žitarica, do složenaca i kolača.
Pečenje s borovnicama
Za pečenje, poput kolača ili mafina, Michelle Hall savjetuje da prije dodavanja borovnica u smjesu, zamrznete plodove i prethodno ih uvalite u malo brašna. Ovo sprječava njihovo pucanje i dodaje vlažnost tokom pečenja, a rezultat je ravnomjerno pečen i vlažan desert.
Slana jela
Borovnice nisu samo za slatke recepte. Pokušajte ih uključiti u roštilj sos ili dodati u salate kao sočan preliv. Također, možete pripremiti dimljeni kompot od borovnica koji će savršeno ići uz losos i baget kao predjelo. A za malo inovacije, isprobajte borovnice u savršenom spoju s kiselim sirom ili u brzom džemu kao dodatak na pladnju sa sirom.
Napici
Borovnice se odlično slažu u napicima. Smrznite ih kao kockice leda, dodajte u vodu ili čaj, ili ih skuhajte u jednostavni sirup. Za brzi i zdrav napitak, ubacite smrznute borovnice u smuti, ili isprobajte savršen Blueberry Mint Lemonade – osvježavajuću limunadu koja je istovremeno slatka i kisela.
Komplementarni okusi: Slaži borovnice sa drugim sastojcima
Borovnice, sa svojom prirodnom slatkoćom i blagim kiselkastim okusom, fantastično se slažu s toplim začinima kao što su vanilija, cimet i zvjezdasti anis. Također, mogu se koristiti za balansiranje jačih okusa poput đumbira, balsamičnog octa, ili citrusnih plodova poput limuna i narandže.
Uz borovnice, vaše kulinarske kreacije postat će bogate okusima, zdravije i – što je najvažnije – neodoljivo ukusne. (Ljepota&Zdravlje)