Ali, ako imamo problem sa crijevnom kandidom ili ako se ona pojavi na, recimo, jeziku. Unos ove namirnice treba redukovati i ukoliko se osjećamo hronično umorno, iscrpljeno kada je u većini slučajeva narušena Pe-ha ravnoteža organizma.

"Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane se preporučuje kod kancerogenih oboljenja, oboljenja štitne žljezde i ako želimo da se detoksikujemo. Danas je jako prisutan problem sa insulinskom rezistencijom koji je u uskoj vezi sa konzumacijim prostog šećera. Prekomjerno konzumiranje šećera može dovesti do ćelijske disfunkcije i upale, karijesa", kaže dipl. ing. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista dijetetičar, prenosi Politikin Magazin.

Koliko nam je šećera potrebno kao gorivo, a preko koje granice ga opterećuje?

Glukoza je vrsta šećera koj mozak koristi kao gorivo i ukoliko dođe do deficita može doći do nepovoljnog uticaja na pažnju, koncetraciju i kognitivne funkcije. Da bi mozak dobio energiju potrebnu za sve aktivnosti neophodno je konstantno snabdijevanje glukozom iz krvotoka. Posredstvom pravilne ishrane zdravoj, normalno uhranjenoj osobi potrebno je 130 grama glukoze. To se lako postiže dobro izbalansiranim obrocima. Važno je da glukoza potiče iz hrane koja je izvor ugljenih hidrata, a i organizam je stvara iz izvora koji ne sadrže ugljene hidrate. Do 25 grama šećera je tolerantno, ali iz zdravih izvora, sve preko te količine šećera je previše.

Šta se dešava u ljudskom tijelu kad počne odvikavanje od šećera?

Koji način odvikavanja od šećera je najbolji iz nutricionistickog ugla?

Najbolji način odvikavanja od šećera predstavlja da ga potpuno izostavimo iz ishrane bar na neko vrijeme što se odnosi na industrijske šećere, bijeli hljeb, bijelu rižu i tjesteninu, peciva, slatkiše, gazirana i energetska pića, komercijalne voćne jogurte pa čak i kupovne žitarice u koje se dodaje dosta šećera. U tom slučaju treba obavezno uvrstiti žitarice od punog zrna, integralnu rižu, voće i povrće poput mrkve, batat krompira, ali i meso, ribu i jaja kao namirnice odakle će organizam crpjeti složene resurse ugljenih hidrtata od kojih će se formirati molekuli glukoze neophodne za kognitivne funkcije.

Da li je opravdano potpuno se odreći šećera?

U suštini izbacivanje bijelog šećera je odlično za zdravlje. Treba dati prednost kokosovom šećeru, medu, agavi koji u sebi sadrže i pregršt minerala koji imaju odličan uticaj na organizam.

Da li je normalno da poslije ukidanja šećera iz ishrane dobijemo želju za nekim drugim namirnicama, ukusima?

Nakon ukidanja šećera uobičajeno je da se čulo ukusa izoštri i počinje da prija hrana koja sadrže začine poput bosiljka, origana, majčine dušice. Počinje da prija hrana koja u sebi sadrži raznovrsno povrće, meso, maslinovo ulje. Osim toga otvaraju nam se senzori za mliječne proizvode, koštuinjavo voće kao i svu domaću hranu.