Svi dobro znamo da Balkanu nije potreban veliki razlog za svađu na društvenim mrežama, ali jedan argument sada poprima prilično velike razmjere. Pitanje je – stavljate li jaje u sarmu ili ne?
Naime, jedni tvrde da se jaje stavi u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestiraju i tvrde da jaje nema što tražiti u sarmi.
Sastojci:
3 glavice kiselog kupusa
Fil za sarmu:
1/2 kg sjeckanog junećeg mesa,
1 sitno sjeckani crni luk (mora da se isprži žuto),
1 cijelo jaje,
1 velika kašika soli,
1/2 velike kašike bibera,
6 velikih kašika riže.

Preliv:
5 velikih kašika ulja,
3 velike kašike brašna,
1 velika kašika paprike,
2 do 3 litre supe od suhog mesa ili vode
1 litra izrezanog kiselog kupusa,
2 velike kašike soli.
Priprema:
Sve sastojke za fil treba dobro izmiješati u posudi. Sa svake glavice zelja skinite listove i malo isijecite rebra, da budu tanji, a da se list ne povrijedi. Na dlan stavite list kiselog kupusa, a na list kašiku ovog najdeva. Na strani ruke gdje je mali prst, preklopite kraj lista. Kraj lista koji je najbliži računu, primite i umotajte fil. Ostao je još jedan kraj koji nije umotan. Pritisnite to prstima. Lagano poprskajte, zalijte vodom ili supom, dodajte sjeckano zelje, posolite, prokuhajte, stavite sarme na zelje, poklopite posudu i kuhajte na tihoj vatri 3 do 4 sata.