Sastojci:
Pesto:
75 gr oraha
1 prstohvat soli
120 gr ricotte
1 limun (narendana korica)
1 čehno bijelog luka
2 kašičice sjeckanog origana
60 gr parmezana
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
biber
Dodatno:
450 gr tjestenine po izboru
parmezan za posipanje
orasi za posipanje
Priprema:
1. Tostirajte orahe
Orahe rasporedite po limu za pečenje i lagano ih tostirajte, 6 do 8 minuta, u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Pustite ih da se ohlade, pa ih nasjeckajte.
2. Napravite pesto
U zdjeli pomiješajte orahe, ricottu, koricu limuna, bijeli luk, origano i narendani parmezan. Dodajte i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a pesto na kraju začinite solju i biberom.
3. Skuhajte tjesteninu
Tjesteninu kuhajte dok ne bude al dente i sa strane odvojite malo vode od kuhanja, koju ćete zatim umiješati u pesto.
4. Pomiješajte
Tjesteninu prebacite u zdjelu s pestom i energično miješajte oko dvije minute, dok se sve dobro ne sjedini. Poslužite u tanjire i tjesteninu posipajte parmezanom i orasima.
Prijatno