Sastojci:

Pesto:

75 gr oraha

1 prstohvat soli

120 gr ricotte

1 limun (narendana korica)

1 čehno bijelog luka

2 kašičice sjeckanog origana

60 gr parmezana

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

biber

Dodatno:

450 gr tjestenine po izboru

parmezan za posipanje

orasi za posipanje

Priprema:

1. Tostirajte orahe

Orahe rasporedite po limu za pečenje i lagano ih tostirajte, 6 do 8 minuta, u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Pustite ih da se ohlade, pa ih nasjeckajte.

2. Napravite pesto

U zdjeli pomiješajte orahe, ricottu, koricu limuna, bijeli luk, origano i narendani parmezan. Dodajte i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, a pesto na kraju začinite solju i biberom.

3. Skuhajte tjesteninu

Tjesteninu kuhajte dok ne bude al dente i sa strane odvojite malo vode od kuhanja, koju ćete zatim umiješati u pesto.

4. Pomiješajte

Tjesteninu prebacite u zdjelu s pestom i energično miješajte oko dvije minute, dok se sve dobro ne sjedini. Poslužite u tanjire i tjesteninu posipajte parmezanom i orasima.

Prijatno