Val poskupljenja u Bosni i Hercegovini, koji već mjesecima pogađa sve sfere života, stigao je ponovo do sarajevske Baščaršije. Nekada što je bilo pristupačno svima postalo je luksuz.

Na meniju najpoznatijih ćevabdžinica u srcu Sarajeva, cijene su skočile značajno. Porcija od deset ćevapa sada košta 14 KM, dok za pet komada treba izdvojiti 7 KM. Ali tu priča ne staje. Ako želite 'začiniti' obrok, kajmak košta dodatnih 2,50 KM, a jogurt 2 KM.

Samo jedan 'skroman' obrok za dvoje, uz ove dodatke, premaši 35 KM što je iznos koji je za mnoge porodice u Bosni i Hercegovini značajan udar na kućni budžet.

Osim ćevapa, poskupjelo je i drugo meso s roštilja. Pljeskavica, koja se često naručuje kao zamjena za ćevape, sada košta 14 KM, a sudžuke još skuplje 18 KM. Najskuplja opcija na meniju je miješano meso, koje se prodaje za čak 34 KM.

Kombinacija porcija ćevapa i sudžuka iznosi 16 KM, dok su ražnjići, šnicla, bubrezi ili kotleti, svi od teletine,18 KM. Ni salate nisu 'po staroj' cijeni od pet maraka za porciju, kao i bezalkoholno pivo koje dijeli istu cijenu.

Udar na kućni budžet

Javna je tajna da prosječne plate jedva pokrivaju osnovne životne troškove, zbog čega cijene ovakvih obroka postaju pravi luksuz. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u zemlji iznosi 1.525 KM, dok minimalna plata iznosi oko 1000 KM.

Za mnoge građane, ovakav iznos za jedan ručak i to bez dodataka znači odricanje od drugih potreba ili jednostavno odustajanje od ove tradicionalne gastronomske ponude.

Ugostitelji, s druge strane, ističu da su poskupljenja posljedica sve većih troškova nabavke mesa, ali i drugih stvari, od energenata do kirije. Kažu da nisu sretni zbog ovog trenda, ali tvrde da je cijene mesa danas nemoguće držati na nivou od prije nekoliko godina.

Ćevapi luksuz?

Ćevapi su simbol Sarajeva i njegova gastronomska atrakcija, mnogi turisti ali i lokalci s radošću su navikli da navrate na Baščaršiju i uživaju u ovom jednostavnom, ali autentičnom obroku.

Danas, međutim, i ćevapi postaju dio 'skupe priče' o inflaciji i stagnaciji standarda.