U vremenu kada cijene hrane rastu, a tržište preplavljuju uvozni proizvodi, domaći proizvođači poput Sanel Šuše iz Zenice podsjećaju koliko je važno ulagati u lokalnu i održivu poljoprivredu. Njegova priča počinje 2011. godine, a danas je prepoznat kao jedan od najupornijih proizvođača voća i prerađevina u svom kraju.
Sanel, iako s 70-postotnim invaliditetom, ne odustaje. Nakon što se suočio s izazovima u malinarstvu, 2018. godine okreće se plasteničkoj proizvodnji. Na površini od 815 kvadratnih metara, danas uzgaja jagode u osam plastenika i preradi više od 15 tona voća godišnje.
Imam liniju za proizvodnju sokova, marmelada i drugih proizvoda. Planiram proširiti proizvodnju i na paradajz, paprike, lubenice, te rasadu za prijatelje i komšije“, kaže Šuša.

Njegov trinaestogodišnji sin Ajdin aktivno učestvuje u radu. „Pomažem u svemu – od pranja voća, do cijeđenja soka i pakovanja. Nije mi teško, jer znam da radimo nešto korisno“, ponosno govori Ajdin.
Sanelovi komšije, Munira i Almir Heco, od početka mu pružaju podršku. „Narod ga prepoznaje i vraća se po njegove proizvode. I sve to je izgradio radom i poštenjem“, kaže Munira, dok Almir priznaje da je isprva bio skeptičan: „Danas mu dajem punu podršku, jer je svakim danom sve bolji.“
Sanelova prerada jagoda i drugih plodova odvija se s posebnom pažnjom, a njegov kvalitet i pouzdanost cijenjeni su među lokalnim proizvođačima. U planu mu je pokretanje prvog registrovanog pogona za preradu voća u Zenici – uz preostalu investiciju od 10.000 KM.
Nemam velike apetite. Radim koliko mogu, ali srcem. Vjerujem u ono što gradim“, zaključuje Sanel za BHRT.